Danski gitarista Hase Pulsen od 1997. godine živi u Francuskoj i pripadnik je tamošnje savremene džez scene. Najaktivniji je kao član trija Das Kapital, s kojim je posetio i Beogradski džez festival 2012. godine. Pored ovog projekta, predvodi i bend Progressive Patriots, koji čine alt saksofonisti Stefan Pajon i Gijom Orti, basista Henrik Simonsen i bubnjar Tom Rejni.

Kao muzičar, Pulsen je pre svega poznat po specifičnom izboru tvrdih akustičnih gitara, koje su pogodne za električno ozvučavanje i daju specifičan zvuk. Kako sam objašnjava, uvek ima „osećaj borbe i otpora“ dok ih svira, što rezultuje i njegovim spefičnim fraziranjem – isprekidanim i sa snažnim akcentovanjem tonova, bez poriva za demonstracijom brzine i virtuoznosti.

U postavi Progressive Patriots, s kojom je nastupio na festivalu u finskom gradu Tampereu, njegov stil sviranja je prirodno uklopljen s tečnijim zvucima alt saksofona. Duvačka sekcija se fokusira na interakciju među muzičarima, a njihove linije su inspirisane kako ranim fri-džezom Orneta Kolmena, tako i savremenim zvukom. Aranžerska rešenja su bliža njujorškoj nego evropskoj školi – ogledaju se u povremenom provlačenju rok tema i amplifikacije, te dinamičnog ritma, kroz odmereno avangardne kompozicije.

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.