Holandski bubnjar Han Benink jedan je od pionira evropske fri-džez i avangardne scene. Početkom šezdesetih godina prošlog veka sticao je reputaciju kao prateći muzičar na turnejama američkih džez muzičara poput Sonija Rolinsa, Dekstera Gordona, Vesa Montgomerija, i drugih.

Već 1963. započeo je saradnju s pijanistom Mišom Mengelbergom, a nekoliko godina kasnije i sa legendarnim saksofonistom Peterom Brecmanom – sa ovom dvojicom muzičara će nastupati dugi niz godina, te ostvariti najznačajnije domete u karijeri. Svirao je i objavljivao izdanja i kao bendlider u različitim formatima postava, a nastupao je i u solo varijanti bez pratećih muzičara. U svojoj 71. godini života veoma je aktivan i nastupa po najznačajnijim festivalima džeza i avangardne muzike u Evropi.

Kao instrumentalista razvio je veoma specifičan stil sviranja koji se bazira na kombinovanju nepredvidivih odsečnih udaraca i tradicionalnih džezerskih matrica, dok na koncertima vrlo često poseže za slepstik trikovima i otvoreno je sklon komediji. Tako ga često viđamo kako svira i rukama i nogama, na nekim koncertima umesto seta doboša koristi table sireva, i slično. Ipak, uprkos na prvi pogled neozbiljnom pristupu, radi se o jednom od tehnički najpotkovanijih i stilski najraznovrsnijih bubnjara na sceni, te njegovo široko obrazovanje, iskustvo i intuicija naročito dolaze do izražaja u koncertnim izdanjima.

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.