Francesco Bearzatti

 

U prvom delu emisije slušaćemo odabrane numere sa albuma „Monk ‘n’ Roll“ saksofoniste Frančeska Bearcatija, jednog od najistaknutijih džez muzičara srednje i mlađe generacije u Italiji. Kao vođa vlastitih ansambala objavio je sedam albuma, a kao prateći muzičar je gostovao na brojnim izdanjima evropskih džez muzičara. Bearcati rado koketira sa savremenim muzičkim žanrovima, te neguje sklonost da svoje albume posvećuje poznatim ličnostima iz istorije. Tako je i njegov poslednji kompakt disk svojevrsan omaž muzičkim legendama koje su oblikovale njegovo odrastanje i umetnički razvoj.

Album sugestivnog naziva Monk’n’Roll bavi se spajanjem različitih stilova na mikronivou. Svaka pojedinačna numera sadrži spoj jedne kompozicije legendardnog pijaniste Telonijusa Monka i neke od poznatih tema iz istorije pop i rok muzike. Među obrađivanim ostavrenjima našla su se dela muzičara Pink Flojda, Led Cepelina, Stinga, i mnogih drugih, a albumom dominira duh humora i neobavezne zabave.

Pored Bearcatija na saksofonu, kvartet čine trubač Đovani Falzone, basista Danilo Galo i bubnjar Zeno de Rosi.

 

Marius Neset

 

Norveški saksofonista Marius Neset u svojoj 28. godini važi za jednog od najkreativnijih džez muzičara savremene skandinavske scene. Njegov uspon vezan je za saradnju sa takođe mladom izdavačkom kućom iz Velike Britanije, Edition Records koja je objavila njegov liderski prvenac Golden Xplosion i drugi, aktuelni album Birds (Ptice). Neset sarađuje i sa drugim muzičarima koji su postali poznati zahvaljujući ovoj etiketi, kao što su pijanista Ivo Nim, basista Jasper Hoibi, i bubnjar Anton Eger – članovima skandinavsko-britanske postave Phronesis.

Na albumu Brds (Birds) Neset proširuje bazičnu postavku vibrafonom, flautom, tubom, harmonikom, dvema trubama, trombonom i francuskom hornom. Bogata orkestracija korespondira s raskošnim aranžmanima u originalnom stilu, u kojima autor kombinuje američki post-bap, skandinavske folklorne uticaje i elemente klasične muzike. Sa sviračke strane Neset se nadovezuje na tradiciju eksplozivnih modernih saksofonista poput Krisa Potera ili Donija MekKeslina, te na nepredvidiv i odmeren način kombinuje solističke i orkestrirane deonice.

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.