NPR_song Za ljude koji slušaju džez obično se smatra da su akademski obrazovani, situirani, u ozbiljnim godinama…

U potrazi za potvrdom ili opovrgavanjem ovog klišea, NPR-ov odsek za istraživanje javnog mnenja svake godine objavljuje studiju o profilu slušalaca javnog radija – demografske podatke, kao i podatke o ukusima i afinitetima. Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je 52.009 punoletnih Amerikanaca, od čega 4.059 slušalaca javnog radija i 564 slušalaca džez stanica na NPR-u. Rezultati studije su sledeći:

– Muškarci čine 60,5 % džez publike javnog radija. Kada se radi o ukupnom broju slušalaca NPR, procenat je nešto manji – 54,7 %. Procenat muških ljubitelja džeza je veći od procenta muških slušalaca u svim ostalim podkategorijama radijske publike – uključujući vesti, programe klasične i ostale muzike.

– Oko 27,2% džez publike su Afroamerikanci, što je znatno iznad procenta slušalaca tamne puti na čitavom radiju – 8,6 %.

– Prosečna starost slušalaca džeza na javnom radiju je 51 godina, što je još viša cifra u odnosu na onu dobijenu istraživanjem Nacionalne zadužbine za umetnosti iz 2008. godine – 46. U pokušaju da ublaži utisak o drastičnom starenju američke džez publike, urednik NPR-ove internet stranice A Blog Supreme, Patrick Jarenwattananon, ukazuje da je prosečan uzrast punoletnog amerikanca 45 godina, a prosečan uzrast slušalaca National Public Radio programa – 50 godina.

– Kada se radi o političkom opredeljenju, slušaoci NPR-a više naginju liberalnim ideologijama od prosečnog amerikanca. Među slušaocima radija, 28 procenata se izjašnjavaju kao konzervativci, 25 % pripadaju centru, dok se 37% izjašnjavaju kao delimično ili potpuno liberalni. Međutim, oni koji prate džez programe više naginju ka sredini, a manje ka konzervativnoj ili liberarnoj struji.

– Džez publika javnog radija uglavnom živi u velikim urbanim centrima: 32,7 % posto živi u jednom od pet najvećih medijskih centara u SAD, a 64,7 % u jednom od 21 najvećih gradova. Poređenja radi, 22,7 procenata ukupnog broja slušalaca NPR-a živi u glavnim medijskim centrima, a 50,13 % u nekom od najvećih gradova.

– Džez slušaoci zarađuju i više novca od prosečnog Amerikanca, dok ljubitelji NPR-a u celosti imaju još veće plate, što se dovodi u vezu sa podatkom slušaoci javnog radija imaju duplo više fakultetskih diploma od državnog proseka.

– Preko 15,4 procenata slušalaca radija je sviralo neki muzički instrument tokom poslednje godine, što je duplo više od proseka na nivou SAD. Najviše je muzičara među slušaocima džez programa – 19 procenata.

Koliko sve ovo odgovara vašoj uobičajenoj predstavi o ljubiteljima džeza – procenite sami. Na samom kraju analize, NPR-ov bloger Patrick Jarenwattananon izdvaja i par “bizarnih” statistika, kao što je podatak da među džez slušaocima radija ima tri puta više skijaških trkača, ili da je skoro 53 posto slušalaca džeza nedavno bilo u MekDonaldsu, te poziva sve zainteresovane da mu se obrate ako ih zanima još ovih neobičnih analiza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.