Ovo će biti prvi celovečernji koncert Svetlane Spajić i njene Pjevačke družine u Beogradu posle nastupa na Ring Ring festivalu 2010. godine. Ujedno, biće to i koncertna premijera njihovog albuma prvenca “Siv Sokole” koji je krajem prošle godine objavila Multimedia Music.  Ovaj izuzetni koncert, uživo će se prenositi na talasima III programa Radio Beograda, kao i kanala RTS-Digital u okviru serijala koncerata „Uživo iz Studija 6″ koji smo započeli 26. februara nastupom trija italijanskog džez pijaniste Keka Fornarelija.

Pjevačka družina Svetlane Spajić je osnovana pre tri godine sa ciljem da se očuva i da se udahne nova energija u tradicionalno narodno pevanje. Pored Svetlane Spajić čine je još i pevačice Minja Nikolić, Zorana Bantić, Dragana Tomić i Jovana Lukić.

Ovaj ansambl je pre svega fokusiran na arhaični sloj narodnog pevanja, oličen u muzičkim stilovima poput ojkalice iz Dalamacije, potresalice iz Bosanske Krajine, hercegovačke gange, zaltiborske kajde, sa svojim karakterističnim mikrointervalskim sazvučjma, jedinstvanom grlenom pevanju i ornamtenacijama. Kada se tome pridodaju starinske balade iz Istočne Srbije i sa Kosova i Metohije, stiče se uvid u muzičku baštinu našeg prostora, koja je istovremena opora, epska, duhovita, lirska i magijska.

Svetlana Spajić je u toku svoje karijere duge dve decenije nastupala na značajnim svetskim scenama poput Konserthebaua u Amsterdamu,  Koncerthausa u Beču, Teatra Real u Madridu, kao i u institucijama poput Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, muzeja Jad Vašem u Jerusalimu, Muzeja savremen umetnosti u Los Anđelesu.  U poslednje vreme Svetlana Spajić sa Pjevackom druzinom nastupa i u predstavi  “Život i smrt Marine Abramović” Boba Vilsona.

Na koncertu koji će Pjevačka družina Svetlane Spajić održati u Studiju 6 Radio Beograda, biće izvedeni napevi od Potkozarja i Dalmacije, preko Bosanske Krajine do Srbije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.