downbeat intervjui Downbeat: The Great Jazz Interviews, A 75th Anniversary Anthology sadrži intervjue nastale od tridesetih godina prošlog veka. Materijal je sakupio i odabrao Downbeatov izdavač Frank Alkyer, uz pomoć urednika ovog magazina. U knjizi se, pored intervjua, nalazi i mnoštvo „klasičnih“ fotografija i omota albuma, a uz džez legende poput Dukea Ellingtona, Charliea Parkera, Charlesa Mingusa, Milesa Davisa, Ornettea Colemana, Lestera Younga i Billie Holiday, nalaze se i umetnici iz drugih žanrova, kao što su Jimi Hendrix, Van Morrison, Muddy Waters, Carlos Santana, Frank Zappa, Tom Waits i Brian Eno.

„Već od prvog izdanja Downbeata, koje je odštampano u julu 1934, njegovo ime je postalo sinonim za džez“, rekao je Alkyer. „Downbeat je evidentirao svaki aspekt džeza, svaki novi i nadolazeći trend, od big-bendova i tradicionalnih stilova do bi-bapa, kul džeza, slobodne improvizacije i zvukova koji idu još dalje. Na tom putu, Downbeat je intervjuisao bukvalno svakog istorijski značajnog džez umetnika. Bilo je prosvetljujuće iskustvo prelistavati arhive u potrazi za klasičnim člancima, od kojih su mnoge pisali i sami muzičari.“

Neke od tih tekstova su pisali Cannonball Adderley, Louis Armstrong, Chet Baker, Benny Goodman i Wayne Shorter, rame uz rame sa autorima poput Studsa Terkela, Nata Hentoffa, Ire Gitlera i Leonarda Feathera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.