roy_hargrove Roy Hargrove (40) će u Nišu nastupiti sa svojim kvintetom, u kome sviraju i saksofonista Justin Robinson, pijanista Jonathan Batiste, kontabasista Ameen Saleem i bubnjar Montez Coleman.

Pod uticajem velikana poput Cliforda Browna, Maynarda Fergusona i Freddie Hubbarda, počeo je da svira trubu u tinejdžerskim godinama, a verovatno i presudni podsticaj njegovoj budućoj karijeri dogodio se 1987. godine, kada je u nenajavljenu posetu njegovoj srednjoj školi Dallas Arts Magnet došao Wynton Marsalis, koji je toliko bio oduševljen talentom mladog trubača, da mu je organizovao specijalnu nastavu i za to isto leto mu omogućio nastupe u Njujorku, Evropi i Japanu. Nastupi u postavama koje su predvodili Bobby Watson, Ricky Ford, Carl Allen, Don Sickler (Superblue band) već tada su Hargrovea ustoličili kao značajnog člana njujorške džez scene. Posle maturiranja naredne godine, Hargrove leto ponovo provodi na turnejama sa velikim muzičarima (Clifford Jordan, Jerome Richardson, Tete Montoliu). Na jesen, između ostalog i kao stipendista magazina Downbeat u kojem je proglašen za najboljeg džez solistu godine, upisuje Berklee School of Music, ali se već 1990. seli za Njujork gde je u međuvremenu započeo i diskografsku karijeru kao bendlider, i upisuje džez odsek tamošnje New School.

Kao vođa različitih postava (Quintet, RH Factor, Big Band…) Hargrove je objavio dvadesetak albuma, a nastupao je i snimao sa vodećim džez imenima (Sonny Rollins, Dianne Reeves, Jimmy Smith, Cedar Walton, Oscar Peterson, Dave Brubeck, Roy Haynes, Herbie Hancock, Michael Brecker…), ali i sarađivao sa umetnicima iz drugih muzičkih žanrova, kao što su Erykah Badu, Diana Ross, Vanessa Williams, Gilles Peterson, Linda Ronstadt, Rod Stewart, i drugi.

Jedan komentar na “Roy Hargrove na Nišvillu”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.