Dortjol Festival je novi festival mešovitog muzičkog žanra u kome će umetnici svetskog glasa iz osam zemalja zajedno sa umetnicima iz Srbije ukrstiti žanrove džeza, etno i klasične muzike. Na njemu će učestvovati 27 muzičara koji dolaze iz Portugalije, Novog Zelanda, Gruzije, Grčke, Nemačke, Italije, Španije i Srbije.

Na Dortjol Festival muzičari iz sveta ne dolaze samo da bi odsvirali svirku, prespavali i otišli. Na Dortjol Festival muzičari dolaze da bi se susreli sa lokalnim umetnicima i građanima, razmenili iskustva, upoznali druge kulture i na taj način stvarno osetili duh Dorćola, Beograda i Srbije.

Dortjol Festival čini 5 dana programa kulturne razmene i 3 koncertna dana sa 7 živih nastupa.

Tokom pet dana festivala, Dorćol će postati raskrsnica na kojoj će se susresti muzičari i sa istoka i sa zapada i razmeniti svoja muzička iskustva i znanja, donoseći različite stilove iz različitih podneblja. Ono što ovaj festival čini posebnim je to što će se upravo iz ovih susreta izroditi autentičan program koji će biti predstavljen na sedam koncerata, od 29. juna do 1. jula.

 

29. juna u Džez klubu „Mihailo Miša Blam“ od 20:30 časova, Dortjol festival započinje svoje koncertne dane tematskom večeri „Miris muzike“. Nastup Timiosa Acakasa, jednog od najboljih grčkih majstora uda mlađe generacije, preneće nas u stari Konstantinopolj sve do Bliskog Istoka. Veče se nastavilja premijerom „Kabarea ljubavi“, jedinstvenim muzičko-scenskim performansom koji izvode naši ugledni umetnici – virtuoz na klaviru Iva Jovanović, glumica Tamara Aleksić i operski pevači Branislava Podrumac i Vladimir Andrić. Inspirisan muzikom, majstor za tamjane i mirisne biljke iz Italije, Fabio Dondero, oba koncerta će dočarati odgovrajućim mirisima. Dakle, beogradska publika će prvi put uživati u koncertima čulom sluha, vida i mirisa.

 

30. juna, takođe u Džez klubu „Mihailo Miša Blam“ od 20:30 č, biće održana dva koncerta u znaku „Ljubavne pesme Gruzije i Srbije“. Činjenica je da naša publika nije imala mnogo prilika da se susretne sa tradiconalnom muzikom Gruzije. Dortjol Festival sa velikim zadovoljstvom dovodi Ansambl Lale, koji čine mnogostruko nagrađivana pevačica etno muzike ove kavkasko-crnomorske zemlje, Nineli Gvinjilia i njeni mladi nastavljači. Na gruzijsku pesmu nadovezaće se srpske stare arije. Pevački sastav Dragana Tomić i prijatelji, predstaviće srpsku tradicionalnu pesmu u svoj svojoj raskoši i raznovrsnosti.

Iste večeri u 11:30, Dortjol Festival se seli u Dorćolsko narodno pozoriše, gde će nastupiti jedini trubački orkestar bez trubača! Agios Lavrentios Brass Band, sačinjen od 8 džez saksofonista i dvoje perkusionista iz 5 zemalja i Srbije, začiniće ovo veče žestokom trubačkom svirkom Srbije i Balkana.

 

Hayden Chisholm

 

1. jula u 10:00 č u KC Gradu, „Uživo u Beogradu“, počinje živim nastupom fado umetnice Lule Pene i saksofoniste Hejdena Čisholma. Lula Pena, hedlajner Dortjol festivala, nadilazi okvire fado muzike na koju je beogradska publika već navikla. Njen specifičan glas i stil sviranja gitare, daje fado muzici novu životnost i dubinu, a Lula često hrabro isplovljava i u svet mediteranske, argentinske, pa i džez muzike. Ove godine je objavila album ”Archivo Pittoresco”, pa će tako Beograd biti prvi grad u regionu gde će se čuti nova muzika Lule Pene. Veče će se nastaviti svirkom ad hoc benda Belgrade-Berlin Dub Connection, koji će sočnim gruvom sačinjenim ukrštanjem žanrova od afrobita do regea zatvoriti festival nakon nedelju dana džemovanja na raskrsnici kultura i civilizacija.

Umetnički direktor festivala je Hejden Čisholm saksofonista, kompozitor i multiinstrumentalista svetskog glasa. Čisholm je višestruko nagrađivani muzički izvođač i stvaralac porekom iz Novog Zelanda, koji trenutno živi u Beogradu. Iako u svom stvaralaštvu dotiče različite žanrove muzike, u svetu je najviše prepoznatljiv po džezu, improvizacijama i savremenoj klasičnoj muzici. U svojoj karijeri izdao je više od 30 albuma, a u saradnji sa drugim umetnicima učestvovao u stvaranju preko 50 izdanja.

Dortjol Festival ostvaren je u saradnji sa prijateljima festivala Gete institutom, Jahting klubom „Kej“, Prototype i uz podršku mnogobrojnih donatora.

Pojedinačne i komplet ulaznice u pretprodaji se mogu nabaviti po promotivnim cenama u Supermarket concept store (Uzun Mirkova 8) u periodu od 18. do 28. juna.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.