Dhafer

 

Ovaj sastav vrhunskih muzičara, nastupiće prvi put pred beogradskom publikom na velikoj sceni Narodnog pozorišta 24. septembra 2015, a koncert će najaviti početak projekta „Multiverzitet“, platforme za neformalno permanentno muzičko obrazovanje, razvijene uz podršku vodeće svetske institucije za studije savremene muzike – „Berklee college of music“.

U skladu sa dosadašnjom težnjom „Multikultivatora“ da skreće pažnju na mlade talente i pomogne njihov profesionalni razvoj, prihod ostvaren prodajom ulaznica za koncert biće upotrebljen za stipendiranje saksofoniste Rastka Obradovića tokom studija u Norveškoj.

Informacije o ceni karata i načinu prodaje biće naknadno objavljene.

***

Dafer Jusef je pevač, kompozitor i majstor arapske laute, čiji je jedinstveni talenat prepoznat širom sveta. Dobitnik je prestižne „World Music“ nagrade, koju dodeljuje BBC radio 3. Jusef je drevnom istočnjačkom instrumentu dao potpuno novu dimenziju, eksperimentišući sa tradicionalnom muzikom srednjeg istoka, severne Afrike i Mediterana i kombinujući ih sa džezom, bluzom i klasičnom muzikom.

Jusefa možda najbolje opisuje citat iz lista „Gardijan”: „Pevač i lautista poreklom iz Tunisa, koji po rečima jednog čuvenog kritičara ima glas koji zaustavlja ratove. Njegov falseto jedostavno ostavlja slušaoca bez daha. Iako u njegovom glasu odzvanja arapsko poreklo jer ga je razvijao pevajući poziv na molitvu i koristeći megafon kao igračku, njegov vokal prevazilazi svoje korene.’’

Dafer Jusef iza sebe ima 10 studijskih albuma i saradnju sa vrhunskim muzičarima iz svih krajeva sveta, među kojima su i trojica sa kojima će nastupiti u Beogradu. Kristjan Randalu (Estonija) je jedan od najboljih svetskih džez pijanista svoje generacije. Među njegovim saradnicima su: Dave Liebman, Nguyên Lê, Nils Petter Molvaer, a svirao je i u Londonskom simfonijskom orkestru i Kamernom orkestru Štutgarta. Phil Donkin (Velika Britanija) je među najboljim kontrabasistima u Evropi. Nastupao je sa džez legendama kao štu su: Quincy Jones, Roger Kellaway i Eddie Henderson. Od 2010. živi u Njujorku, gde sarađuje velikanima američke scene i od tada je muzički aktivan na oba kontinenta.Ferenca Nemetha je „Njujork tajms” opisao kao „okretnog mađarskog bubnjara sa osećajem za afričke ritmove“. Na listi muzičara sa kojima je svirao su apsolutne zvezde: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Christian Mcbride, John Patitucci, Terence Blanchard, John Abercrombie, Joshua Redman… Snimio je četiri albuma kao lider, a iza njega je više od 40 studijskih izdanja, koja je ostvario kroz brojne saradnje sa renomiranim muzičarima.

Izuzetno muzičko umeće Dhafera Youssefa je poznato domaćoj publici, a koncert  na kome je nastupio u duetu sa Paolo Fresuom u Domu omladine 2003. godine muzički znalci pamte kao jedan od najistaknutijih koncertnih događaja u Beogradu.

 

.

2 komentara na “Dhafer Youssef u Beogradu”

  1. Jedva cekam. Malo je onih kojima Dhafer Youssef svira za rodjendan! Eto…ja imam tu srecu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.