Filip Krumes: Hot Club of Belgrade / Serbian Jazz, Bre

 

U četvrtak, 26. decembra nastupa Trio Krug, dan kasnije Hot club of Belgrade održaće specijalni novogodišnji koncert, a u subotu, 28. decembra, publika će imati prilike da uživa u programu „Serbian Jazz, Bre!” projekta: otvaranju stalne postavke izložbe fotografija i koncertu. Ulaz na sve programe je besplatan.

 

26. decembar  – Trio Krug

 

Repertoar čine kompozicije modernog džeza, a grupa je do sada nastupala po beogradskim klubovima kao sto su “Ptica”, klub “FLU” i “Čekaonica”.

  • Aleksandar Grujiić – klavir
  • Ivan Maksimović – kontrabas
  • Nikola Đokić – bubnjevi

 

 

27. decembar – Special – novogodišnji koncert Hot club of Belgrade

 

“Hot club of Belgrade” gaji manoushe jazz, stil koji je u Francuskoj nastao na fuziji muzike roma zapadne evrope i američkog džeza sa početka prošlog veka, a čiji su rodonačelnici gitarista Đango Rajnhart i violinista Stefan Grapeli. Kao jedan od najvažnijih predstavnika ovog muzičkog pravca u regionu, bend bazira svoj repertoar kako na standardima džez, sving i džipsi muzike, tako i na autorskim kompozicijama. Hot Club of Belgrade je u poslednjih nekoliko godina  veoma aktivan na našoj koncertnoj i klupskoj sceni, a pre par godina je na “Jazzy Colors” festivalu u Parizu doživeo ovacije publike. Do sada su izdali dva albuma, a treći je u pripremi.

 

  • Branko Maćić – solo gitara
  • Filip Krumes – violina
  • Momir Stanišić – ritam gitara
  • Vlada Nikić – kontrabas

 

28. decembar – Serbian jazz bre! Otvaranje stalne postavke izložbe fotografija i koncert

 

Serbian Jazz, Bre! Project: (Ivan Grlić Visual art, VJ., Aleksandar Jovanović Šljuka, kompozitor, aranžer, klavir, sintisajzer, Filip Krumes, violina, Marko Fabry, bas gitara,  Aleksandar Cvetković, bubnjevi, Uroš Šećerov, udaraljke).

 

„Serbian Jazz, Bre!” je multimedijalni pojekat  fotografa Ivana Grlića, koji se bazira na spoju dve umetnosti – muzike i fotografije. Specifičan izraz osmišljen je sa ciljem da se zvukom i slikom oslika stilski raznovrstan trag mnogobrojnih umetnika koji su stvarali u različitim periodima istorijskog razvoja srpskog džeza. Imajući u vidu inspirisanost srpskih džez stvaralaca tradicionalnim pristupom džezu, modernijim smernicama u ovom žanru, ali i folklornim muzičkim blagom našeg podneblja, logična je objedinjenost ovih elemenata u muzici sastava „Serbian Jazz, Bre!”, koga čine muzičari (Filip Krumes, violina, Aleksandar Jovanović Šljuka, kompozitor, aranžer, klavir, sintisajzer, Marko Fabry, bas gitara,  Aleksandar Cvetković, bubnjevi, Uroš Šećerov, udaraljke), svesne stilskog bogatstva džez žanra u Srbiji.

Tokom godinu  dana postojanja, uspeli su da osmisle svojstven pristup interpretaciji originalnih numera. Kombinacija najrazličitijih muzičkih elemenata, uočljiva u kompozicijama koje izvode, začinjena je umerenim eksperimentalnim izrazom. Zvučna prijemčivost ovog sastava posledica je izraza koji je osvežen kreativnim spojem mnogobrojnih uticaja, što ga približava publici, otvorenoj za kreativna istraživanja. Integralan deo performansa čini video rad kojim se autor i inicijator projekta fotograf Ivan Grlić predstavlja u ulozi VJ-a.

Iz tog razloga, vizuelni identitet ovog projekta je isto tako važno analitički sagledati da bi se muzički, idejni koncept u potpunosti razumeo. Grlić, u dvojezičnoj monografiji, koju je objavio „Službeni glasnik“ 2012. godine, objedinio je 200 fotografija na kojima je zabeleženo preko 90 džez stvaralaca. Po rečima Svetolika Jakovljevića, džez publiciste, „Ivan Grlić je hroničar u vremenu sadašnjem i upravlja objektiv svoje kamere na džez muzičare koje je sreo ili potražio”.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.