Majamisty Trio

 

5. decembar – Majamisty TriO

 

Za veoma kratko vreme, „Majamisty Trio“ iz Novog Sada postao je jedan od vodećih sastava na srpskoj džez sceni, u punom svetlu prikazujući kreativnost i originalnost generacije muzičara koja je profesionalno stasala u prvoj deceniji 21. veka.

Pijanistkinja i kompozitorka Maja Alvanović sastavila je bogato iskustvo iz domena klasične muzike i zanimanje za nove evropske džez tendencije, u muziku koja odoleva poređenjima, birajući autentični put ka slušaocima raznovrsnog muzičkog opredeljenja. Njeni partneri u sastavu, kontrabasista Ervin Malina i bubnjar Ištvan Čik su aktivni članovi novosadske scene.

Na koncertu na sceni “Das Boot” “Majamisty TriO” najaviće, sa nekoliko novih numera, svoj drugi album koji je snimljen u prvoj polovini ove godine, takođe će izvoditi numere sa prvog albuma kao i sopstvene aranžmane popularnih džez standarda.

 

10. decembar – FMU svira jazz

 

Fakultet muzičke umetnosti i Ustanova kulture “Parobrod” ostvarili su uspešnu partnersku saradnju u kreiranju programa prethodnih sezona. Pokretanje nove džez scene “Das Boot” omogućilo je produbljivanje te saradnje u vidu organizovanja nastupa profesora i studenata nedavno formiranog Studijskog programa za džez i popularnu muziku na FMU.

 

12. decembar – Fish in oil

 

Od svog nastanka 1993. godine u Prištini, grupa “Fish in oil” je prošla kroz brojne inkarnacije, a njeni članovi su bili mnogi muzičari koji su poslednjih godina prisutni na domaćoj sceni.  Sastav svira instrumentalnu muziku sa uticajima bluza , rokenrola , surfa , folka, fri džeza…izbegavajući svrstavanje u bilo koji od tih pravaca . Grupa izvodi kompozicije gitariste Bratislava Radovanovića, a svoj prvi album nazvan  ,,Poluostrvo’’ je objavila 2012. godine. Drugi album ,,Drnch’’ grupa je objavila u oktobru 2013, neposredno pred Beogradski džez festival na kome je i nastupila.

Pored gitariste i kompozitora Bratislava Radovanovića, članovi “Fish in oil” su saksofonista Dušan Petrović, basista Branislav Radojković, bubnjar Tom Fedja Franklin, i perkusionista Papa Nik.

“Fish in oil” na svojim nastupima promoviše nedavno objavljeni album, a nastup na sceni “Das Boot” će biti prilika da grupa predstavi i neke kompozicije predviđene za sledeće izdanje.

 

18. decembar – Jazz kvartet (Filip Krumes – violina, Aleksandar Jovanović Šljuka – klavir, Đorđe Stijepović – kontrabas, Aleksandra Cvetković Drama – bubnjevi)

 

„Jazz kvartet“ čine muzičari bogatog iskustva, koji već godinama sarađuju u okvirima različitih umetničkih projekata. U ovom sastavu će predstaviti izraz koji traži inspiraciju u stvaralaštvu francuske i poljske škole džez violine i umetnika poput Žan Luk Pontija, Didier Lokvuda i Zbignjev Seiferta.

 

24. decembar – FMU svira jazz

 

26. decembar – Trio Krug (Ivan Maksimović – kontrabas, Aleksandar Grujić – klavir, Nikola Đokić – bubnjevi)

 

Repertoar čine kompozicije modernog džeza, a grupa je do sada nastupala po beogradskim klubovima kao sto su “Ptica”, klub “FLU” i “Čekaonica”.

 

27. decembar –  Special – novogodišnji koncert Hot club of Belgrade

 

“Hot club of Belgrade” gaji manoushe jazz, stil koji je u Francuskoj nastao na fuziji muzike roma zapadne evrope i američkog džeza sa početka prošlog veka, a čiji su rodonačelnici gitarista Đango Rajnhart i violinista Stefan Grapeli. Kao jedan od najvažnijih predstavnika ovog muzičkog pravca u regionu, bend bazira svoj repertoar kako na standardima džez, sving i džipsi muzike, tako i na autorskim kompozicijama. Hot Club of Belgrade je u poslednjih nekoliko godina  veoma aktivan na našoj koncertnoj i klupskoj sceni, a pre par godina je na “Jazzy Colors” festivalu u Parizu doživeo ovacije publike. Do sada su izdali dva CD albuma, a treći je u pripremi. Bend će  nastupiti u sastavu: Branko Maćić – solo gitara, Filip Krumes – violina, Momir Stanišić – ritam gitara, Đorđe Stijepović – kontrabas.

 

28. decembar u 20.30 –  Serbian jazz, bre! Otvaranje stalne postavke izložbe fotografija + koncert

 

Serbian Jazz, Bre! Project: (Ivan Grlić – Visual art, VJ;, Aleksandar Jovanović Šljuka – kompozitor, aranžer, klavir, sintisajzer; Filip Krumes – violina; Marko Fabry – bas gitara;  Aleksandar Cvetković – bubnjevi; Uroš Šećerov – udaraljke).

„Serbian Jazz, Bre!” je multimedijalni pojekat  fotografa Ivana Grlića, koji se bazira na spoju dve umetnosti – muzike i fotografije. Specifičan izraz osmišljen je sa ciljem da se zvukom i slikom oslika stilski raznovrstan trag mnogobrojnih umetnika koji su stvarali u različitim periodima istorijskog razvoja srpskog džeza. Imajući u vidu inspirisanost srpskih džez stvaralaca tradicionalnim pristupom džezu, modernijim smernicama u ovom žanru, ali i folklornim muzičkim blagom našeg podneblja, logična je objedinjenost ovih elemenata u muzici sastava „Serbian Jazz, Bre!”, koga čine muzičari (Filip Krumes, violina, Aleksandar Jovanović Šljuka, kompozitor, aranžer, klavir, sintisajzer, Marko Fabry, bas gitara,  Aleksandar Cvetković, bubnjevi, Uroš Šećerov, udaraljke), svesne stilskog bogatstva džez žanra u Srbiji. Tokom godinu  dana postojanja, uspeli su da osmisle svojstven pristup interpretaciji originalnih numera. Kombinacija najrazličitijih muzičkih elemenata, uočljiva u kompozicijama koje izvode, začinjena je umerenim eksperimentalnim izrazom. Zvučna prijemčivost ovog sastava posledica je izraza koji je osvežen kreativnim spojem mnogobrojnih uticaja, što ga približava publici, otvorenoj za kreativna istraživanja. Integralan deo performansa čini video rad kojim se autor i inicijator projekta fotograf Ivan Grlić predstavlja u ulozi VJ-a.

Iz tog razloga, vizuelni identitet ovog projekta je isto tako važno analitički sagledati da bi se muzički, idejni koncept u potpunosti razumeo. Grlić, u dvojezičnoj monografiji, koju je objavio „Službeni glasnik“ 2012. godine, objedinio je 200 fotografija na kojima je zabeleženo preko 90 džez stvaralaca. Po rečima Svetolika Jakovljevića, džez publiciste, „Ivan Grlić je hroničar u vremenu sadašnjem i upravlja objektiv svoje kamere na džez muzičare koje je sreo ili potražio”.

 

***

 

Scena „Das Boot” počela je sa radom u oktobru 2013, u okviru Ustanove kulture „Parobrod“ čiji je osnivač Gradska opština Stari grad. Nalazi se na adresi Kapetan Mišina 6a. Svi muzički programi (ako nije drugačije naznačeno) počinju u 21h, a ulaz je besplatan.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.