SVIN

 

SVIN je četveročlani danski sastav koji stvara psihodeličnu eksperimentalnu muziku u kojoj je teško razgraničiti između avangardnog jazza i post – rock, doom, noise ili drone strane spektra bliskih “sjevernom” izričaju .Ovu turneju provode i u iščekivanju predstojećeg četvrtog albuma koji izlazi ovo leto, snimljenog u legendarnom islandskom studiju Sundlaugin, prepoznatljivom kao utočište post – rock ikona Sigur Rós.

Lars Pilgaard na gitari, Henrik Melbye na saksofonu, Adi Zukanović na klavijaturama te Thomas Eiler iza bubnjeva, postava su koja funkcioniše još od osnivanja benda 2008. Dve godine kasnije izlazi i njihov prvenac Heimat, a zatim i Secretly We Are Gay (S.W.A.G.) iz 2013. Njihov treći album SVIN iz 2014. zaradio je brojne pohvale, kako publike tako i kritičara diljem sveta. Njihov jazz nije ograničen na ustaljeno popularno poimanje te muzike, što iznova i iznova pokazuju slažući muzičke krajolike, koji se pretaču iz melodičnog ambijenta u stilu Arvoa Pärta u psihodeličnu agresiju Sonic Youtha. Kolosalna energija noise benda s lakoćom prelazi u gotovo kamernu atmosferu avangardnog jazz kvarteta, uz neizostavnu lepotu odjekujućih melodija i ponavljajućih motiva.

Nakon turneje će, po povratku u Copenhagen, nastupiti na A Colossal Weekend festivalu uz post – metal velikane Cult of Luna, Pelican i Russian Circles, što oslikava širinu njihovog muzičkog pristupa, kao i publike.

Datumi turneje:

03.03. Jazz Kocsma, Szeged, Mađarska
04.03. Skc, Kragujevac, Srbija
05.03. Mixtape 5, Sofia, Bolgarija
06.03. Mkc, Skopje, Makedonija
07.03. Tulla, Tirana, Albanija
08.03. Čaršija, Bitola, Makedonija
09.03. Jazz Bar Centar, Belgrade, Srbija
10.03. Kset, Zagreb, Hrvaška
11.03. Mikk, Murska Sobota, Slovenija

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.