Chris Botti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chris Botti rođen je 12. oktobra 1962. godine kao Cristopher Stephen Botti u muzičkoj porodici. Počeo je da svira trubu sa 9 godina a kada je prvi put čuo izvođenje ”My Funny Valentine” Milesa Davisa u svojoj 12. godini, obećao je sebi da će svirati ceo život.

Indiana University napustio je tokom završnih godina studija radi turneje sa Frankom Sinatrom i Buddyem Richom. Godine 1985. seli se u Njujork kako bi radio kao studijski muzičar.

Godine1990. započinje deceniju dugu turneju i snimanja sa Paulom Simonom koja mu je donela i nastupe sa drugim pevačima. Tokom tog perioda nastupao je i snimao sa Arethom Franklin, Natalie Cole, Bette Midler, Joni Mitchell, Natalie Merchant i mnogim drugima.

Na turneji sa Simonom, upoznao je saksofonistu Michaela Breckera. Ova saradnja rezultirala je albumom “Brecker Brothers’ Out of the Loop”. Album je 1995. godine nagrađen Grammy nagradom.

Njegov prvi solo album “First Wish” objavljen je 1995. a drugi “Midnight Without You” pojavio se 1997. godine.

Godine 1999. godine Sting ga je pozvao na turneju kao gostujućeg solistu,a dvogodišnja turneja dosegla je vrhunac albumom ”All This Time” i uživo prenošenim nastupom ispred Stingove kuće u Toskani, 11. septembra, 2001. godine. Chris Botti često naglašava da su mu nastupi i saradnja sa Stingom promenila karijeru.

Solo albumi ”Night Sessions” u 2001. godini, “December” 2002. godine i “Thousand Kisses Deep” iz 2003. godine donose nekoliko originalnih kompozicija kao i vešto osciliranje sa džezom i popom.

„When I Fall in Love” iz 2004. godine prvi je njegov album koji je dostigao velike tiraže a istim uspehom nastavio je i “To love again: The Duets” iz 2005.

“Chris Botti Live: With Orchestra and Special Guest” objavljen 2006. godine sa duetima sa Stingom, Burtom Bacharachom, Gladys Knight, Jill Scott i Renee Olstead, dostigao je platinasti tiraž.

Godine 2007. na albumu sa naslovom “Italia”, Botti se obraća svojim italijanskim korenima sa pesmama kao što su “Ave Maria”, “Venice”, “Estate” i naslovnom numerom “Italia” sa Andreom Bocelliem. Ovaj album je nominovan za Grammy nagradu.

Početkom 2009. godine, izdaje “Chris Botti in Boston” na kojem nastupa sa Boston Pops Orchestra i specijalnim gostima kao što su Yo Yo Ma, Steven Tyler, Josh Groban, Katharine McPhee, John Mayer, Sting i mnogi drugi.

Do juna 2009. Chris Botti je objavio 12 solo albuma, prodao 3 miliona ploča širom sveta, a godišnje održi oko 250 koncerata.

Organizatori su najavili i specijalna muzička iznenađenja, a datum početka prodaje i cene ulaznica biće saopštene uskoro.

(Izvor: www.b92.net)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.