Internacionalizam Amsterdama kao grada koji je zahvaljujući svojim pomorskim i zračnim mrežama povezan s transatlantskim i pacifičkim zemljama imao je velik utjecaj na razvoj subkulturne umjetničke scene. U prvom desetljeću ovog stoljeća jedno od najznačajnijih mjesta grada bio je Kraakgeluiden, scena nove elektroakustične improvizirane glazbe, sjecište raznih dinamika od suvremene skladateljske scene, preko ostataka alternative 1990-ih, do živuće post-free-jazz scene okupljene oko kluba Bimhuis.

Nakon putešestvija po Kairu i Budimpešti, i američki tenor-saksofonist John Dikeman koji se u domicilu formirao kroz radionice Jacka Wrighta, ovdje susreće kompatibilne kolege, Onnoa Govaerta na bubnjevima i Jaspera Staudhousa na električnoj i bas-gitari, te osnivaju Cactus Truck. Ubrzo su snimili i CD „Brand New For China“, te već 12. XII. dovršavaju jednoipolmjesečnu američku turneju tijekom koje su snimili i material za iduće albume. Osim u ovoj postavi, Govaert svira i u grupi Trialectics, dok Stadhouders surađuje u improv-kombinacijama s glazbenicima iz Amsterdama, čije se suradnje mogu provjeriti preko soundcloud-profila.

Bend je pokucao i zakucao temeljima i ruševinama američkog NoWave zvuka, s energijskom ostavštinom free-jazza osamdesetih, gdje je rad Last Exita, škrt u registrima basa, očito ostavio jak utjecaj. Sam je Dikeman saksofonist koji ‘izdiše dušu’ i stoga svira jednu frazu po taktu. Zbog  raspoznatljivosti vertikalne harmonijske strukture mogla bi se okarakterizirati kao sheets of sound, kad se u ‘plahtama’ ne bi tako jasno vidjeli šavovi… U invaziju se nadovezuje i Stadhouders s ‘akcijskom’ gitarom, dok je Govaertov pristup daleko tradicionalniji, iako zvuk benda više odlikuje tekstura i kontinuirani drone zida zvuka, nego li pozivnica kritičaru u rukavicama „na dosljednu analizu“. Radi ovakvog koncepta zvuka, nije zanemariti ni stanoviti utjecaj Ab Baars Trija na autorski potpis Cactus Truck.

Izdanje je izvorno objavljeno na vinilu, sa stranama „Tabitha“ i „Nikki“. T-stranu u cjelini je pojela „Aporia“, dok su na „Nikki“ čak četiri skladbe, među kojima i „Coitophobe“ i „Sweet Movie“, dvojni naklon opusu Makavejeva. U dodatku su skladbe „The snotgren sea, the scrotumtightening sea“, citat očito Joycea. I, tek negdje pri desetom slušanju u rasponu od osam mjeseci, raspoznat će se i skladbe suptilnije teksture, ohrabrujući ipak ukupni dojam ovog prvijenca od svega 30 minuta.

 

 

Spisak numera: Aporia; Search and Restore; Coitiphobe; Sweet Movie; Plork; The snotgren sea, the scrotumtightening sea; la la la la labia time!

Muzičari: John Dikeman –  sopran, tenor & bariton-saks; Jasper Staudhous –  gitara & bas; Onno Govaert – bubnjevi

6 komentara na “Cactus Truck: Brand New for China (Public Eyesore)”

  1. Ovima treba oduzeti instrumente, i zabraniti im da se bave muzikom. Nije to za svakog.

  2. odlichno, slushko, me like it alot sudeci po tvom pisaniju i ovom tjubu, pokusavam da nabavim album ovih dana, ili josh bolje da ih ukachim negde uzhiFo…

    pozz i za dragana i mishu! NOT

    ;))))

  3. da, to bi bila idealna spojka: zg & free jazz… ovih par puta sto sam bio u zg je bilo upravo tako, potrpamo se u kola za n.o. jazz fest a onda posle certova bleja po gradu i vidjanje sa prijateljima… massive!!!

    ;))))

  4. Presjajno! Genijalno! Još da im se priključi par Bugara na motornim pilama i kvartet rudara sa pneumatskih čekićima totalno bi rasturili. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.