Zvanična potvrda visokog rejtinga BJO (koji ove godine obeležava 20 godina rada), su  i nedavne nominacije za dve Grammy nagrade:  za album “Wild Beauty” (na etiketi “Half Note Records”)  na kojem gostuje poznati saksfonista Joe Lovano – u kategoriji “najbolji album velikog džez ansambla”, i za “najbolji instrumentalni aražman” (autor Gil Goldstein) – za naslovnu kompoziciju sa ovog albuma.

Brussels Jazz Orchestra je poznat i po  veoma interesantnom spajanju muzike i drugih umetnosti, pa će na Nišvilu 2014 predstaviti novi multimedijalni projekat “Graphicology” – “vizelnu džez partituru” koju zajedno sa BJO potpisuje  i poznati belgijski strip autor Philip Paquet. “Graphicology” spaja grafičku novelu i muziku za jazz big band. Paquet, čije su jazz grafičke novele (posebno ona o Luisu Armstrongu) stekle svetsku popularnost, izabrao je svoja četiri već postojeća stripa sa džez tematikom i uradio dva poptuno nova, a za sve to je šest autora  napisalo muziku koju BJO izvodi na sceni dok se strip priče emituju  na video zidovima.

Kritičari se slažu da je ovaj projekat fantastično novo iskustvo za ljubitelje džeza, ali da ima i funkciju  iznenađujuće uspešnog uvođenja u džez  ljubitelja stripa, što se odlično uklapa u Nišville koncept popularizacije džeza.  Rečju, revolucionarna kombinacija vizuelnih umetnosti i muzike, u kojoj grafička novella susreće živi džez, demostrirajući svu snagu spajanja ove dve umetničke forme – pri čemu ističu ono najbolje jedna kod druge!

Podsećamo da je Brusselss Jazz Orchestra izveo soundtrack za film “The artists” koji je početkom prošle godine dobio Oskara za najbolju muziku! Iste godine BJO su na Nišvilu izveli program “A different Porgy & another Bess”, a vokalni solisti su bili Maria Joao i David Linx. Maria Schneider, Kenny Werner, Dave Liebman, Dave Douglas, Gianluigi Trovesi, McCoy Tyner, Kenny Wheeler, Lee Konitz, Toots Thielemans (…) samo su neki od velikana koji su sarađivali sa BJO.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.