Mesto: Čekaonica, Beograd / Datum: 20-21.10.2013. / Foto & Video: JazzinTV

 

Aruan Ortiz je trenutno  na mini turneji sa pratećim bendom u cilju promovisanja poslednjeg izdanja „Orbiting“, a već početkom sledećeg meseca u jednoj drugoj postavci, više naklonjenoj njegovim latino korenima, moći će da ga čuju i posetioci Novosadskog džez festivala.

No koliko god pred sobom imali imena ovakve zvučnosti, stvari se u najboljem beogradskom džez klubu nisu baš odvijale kako je bilo zamišljeno. Prvo veče bend je bio izuzetno hendikepiran odsustvom basiste, te su Ortiz, gitarista Rez Abbasi i bubnjar Eric McPherson prilično nespremno pokušali da nadomeste odsustvo donjeg registra, bazirajući se na pomalo napadnom insistiranju na poliritmiji. Rezultirajuće neispirativno džemovanje u srednjem tempu nije leglo očigledno ni muzičarima ni publici.

Tako je trio većim delom presipanje iz šupljeg u prazno ubrzo završio, brže-bolje prepustivši instrumente uvek spremnoj beogradskoj džez mlađariji – nije zgoreg pomenuti mladog basistu Petra Krstajića, za koga je nastup sa eminentnim facama verovatno bio izlet na sedmo nebo.

Drugo veče, druga priča – bend sa basistom Johnom Hebertom (iz nerazjašnjenih razloga umesto najavljenog Seana Conleya) je ovaj put mogao da pruži raspoloženoj publici i nešto krtine. No, repertoar koji je pokrivao uglavnom poslednji Ortizov album zvučao je na momente neuvežban, a protekao je velikim delom u jurenju Abbasija i Heberta sa notnim papirima, i neretkim propuštanjem pojedinih unisonih delova.

Naravno, vrhunske improvizacije eminencije modernog džeza Reza Ababsija i posebno sada već veterana McPhersona nisu izostale, no kolektiv je te večeri bio daleko ispod kvaliteta njegovih sastavnih delova. Kako god, ovo je bilo veliko osveženje za predvidivu beogradsku klupsku scenu, tako da Čekaonici kapa dole za rizik koji je preuzela dovođenjem renomiranih gostiju, bez obzira koliko se više očekivalo od njih.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.