Priča o kvartetu “Artbeaters” počinje 2011. godine kada se violinista Peter Ugrin (sin legendarnog slovenačkog i ex-YU trubača i violiniste Petra Ugrina, 1944-2001), vratio iz Njujorka sa studija džez violine na New School for Jazz and Contemporary music, i okupio ekipu koju čine Aleš Ogrin – klavijature, Jan Gregorka – bas i Anže Žurbi– bubnjevi.

Svi oni su vanserijski i visoko obrazovani jazz muzičari, koji pre svega poštuju jazz nasledje, što se i oseća u njihovoj muzici, ali ne u meri da to zaseni originalni koncept! Ako je kategorizacije neophodna, “Artbeaters” su pripadnici “worldjazz” pravca koji objedinjuje žanrove žirokog raspona: reggae, funk, house, bluesa, afro beats, jazz-rock i drum’n’bass – uz raznolike aranžmane – od jazz dance obrazaca do emotivnih jazz balada.

Prethodna godina je bila izuzetno uspešna za ovaj sastav. Osim što su u izuzetno jakoj konkurenciji 160 grupa iz celog sveta pobedili na konkursuu Rumuniji, RTV Slovenija je snimila i emitovala njihov koncert u sklopu serijala “Slovenačka jazz scena”, a objavili su i debi album “ Garden of  Adventure” na kojem su osim pomenutih uticaja i miksova stilova, veoma uspešno iskoristili i folklorne elemente sa različitih krajeva planete.

Nezvanični lider benda Peter Ugrin je pre studija džeza u USA, diplomirao klasičnu violu na Ljubljanskoj muzičkoj akademiji. Kao član gudaškog kvarteta “Fiasco” dobio je “Prešernovu nagradu” i državnu nagradu na takmičenju kamernih sastava. Klasičnu muziku je usavršavao na Konzervatorijumu u Klagenfurtu, gde je uporedo studirao i na džez odseku. U Njujorku je pohađao predavanja koja su, između ostalih držali i Billy Harper, Christian Howes, Rob Thomas, Peter Bernstein, Gerard D Angelo….

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.