Tord Gustavsen Quartet

 

Tokom više od četiri decenije postojanja, minhenska kuća ECM (distributer ECM Records za Srbiju je produkcija One Hi-Fi) je konstantno među najuspešnijim svetskim džez izdavačima. U ovogodišnjoj anketi Jazz Journalists Association izabrani su za najbolju svetsku džez produkciju, isto priznanje prošle godine su im dodelili kritičari časopisa Jazz Times, a prethodno su tri puta za redom trijumfovali u godišnjoj anketi Down Beat-a. Legendarni Mahfred Ajher, osnivač i vlasnik kuće, pored brojnih titula za najboljeg producenta u anketama renomiranih časopisa, ove godine je deveti put bio nominovan za Gremi, Udruženje kompozitore Norveške nagradu TONO, a Ministarstvo kulture Francuske dodelilo mu je titulu Viteza reda umetnosti i literature. U emisiji „Džez scena“, u subotu 8. decembra 2012. godine, biće predstavljena četiri nova izdanja ove produkcije. Slušamo muziku iz četiri evropske zemlje, u formatima od dueta do kvinteta.

 

Posle albuma na kojima su se bavili muzikom Kurta Vajla i Fjorenca Karpija, italijanski klarinetista Đanluiđi Trovezi i harmonikaš Đani Koša daju svoje viđenje dela francuskog kompozitora nemačkog porekla Žaka Ofenbaha, dodajući programu i niz originalnih numera inspirisane Ofenbahovim rukopisom.

Novi projekat francuskog klarinetiste Luisa Sklavisa je Atlas Trio, u kome udružuje snage sa klavijaturistom Bendžaminom Musejom i gitaristom Žilom Koronadom. Njegovo deveto izdanje za ECM predstavlja raznoliku atmosferu, od minimalističkih motiva, preko fankija i poliritmičnog gruva, do fri-džeza.

Posle tri albuma u triju i jednog u kvintetu (kvartet plus vokal Kristin Asbjornsen), norveški pijanista Tord Gustavsen predstavlja „čistu“ formaciju kvarteta sa kojim radi poslednjih godina. Posebnu vrednost čini muziciranje saksofoniste Torea Brunborga, između bluza i skandinavske melanholije.

Švedski kontrabasista Anders Jormin jedan je od najzaposlenijih muzičara u porodici ECM (snimao sa sastavima Čarlsa Lojda, Tomaša Stanka i Bobo Stensona, između ostalog). Na trećem autorskom albumu za ECM ukršta džez i poeziju, sa pesmama na latinskom za pevačice Marijam Valentin i Eriku Angel.

 

Predstavljamo sledeće albume:

  • Gianluigi Trovesi/Gianni CosciaFrere JacquesRound About Offenbach

  • Louis Sclavis Atlas Trio – Sources

  • Tord Gustavsen Quartet – The Well

  • Anders Jormin – Ad Lucem

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.