Švedski trubač Anders Bergrcrantz (rođen 1961. u Malmeu) odrastao je u muzičkoj porodici – njegov otac Sven je poznati džez klavirista. Školovao se na Berklee akademiji i Muzičkom konzervatorijumu u Malmeu, a aktivno nastupa od svoje petnaeste godine. Anders je u pravom smislu reči nastavljač zaveštanja trubača kao što su  Freddie Hubbard, Woody Shaw, Lee Morgan, Miles Davis  – ali i muzičar snažnog ličnog zvuka i stila.

Nastupao je i snimao sa mnogim značajnim imenima svetske jazz scene (Michael Brecker, John Scofield, Mike Stern,  McCoy Tyner, Lee Konitz,  Dave Liebman’s Quest, Richie Beirach Quintet, Billy Harper, Billy Hart, Victor Lewis,  Monica Zetterlund…), ali i kao solista sa velikim ansamblima: Royal Stockholm Symphony Orchestra, The Dublin Radio Symphony Orchestra, Norwegian Broadcasting Symphony Or­chestra (…) u reprezentativnim prostorima i na prestižnim festivalima (The Blue Note Club ‘Tokio, Osaka, Fukuoka. Ronnie Scott´s ‘ London,  Carnegie Hall, Sweet Basil – Njujork, Montreaux Jazz festival, Berliner Jazztage, Red Sea festival …).

Dva puta je dobio najveće švedsko jazz priznanje “The Golden record” , a 2008. godine je proglašen džez muzičarem godine u Švedskoj.  Njegov poslednji CD “About time” proglašen je najboljim albumom po glasovima slušaoca Švedskog radija. Godine 2009. dobio je i značajnu francusko- švedsku nagradu Django D’or.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.