Hancock, koji je svoj predlog izneo na konferenciji u Njujorku, smatra da mu neće biti teško da pridobije podršku 195 zemalja članica UNESKO-a. “Ovo uistinu ima veze sa međunarodnim diplomatskim aspektom džeza”, rekao je čuveni pijanista, dodavši da je džez tokom istorije postao jedna od ključnih spona između ljudi iz različitih kultura i država.

Predlog slavnog džezera već je prihvatila generalna sekretarka te organizacije Irina Bokova.

Inauguracija predloga biće obeležena nizom koncerata, od kojih će prvi biti održan 27. aprila u sedištu UNESKO-a u Parizu. Potom će uslediti slični koncerti Nju Orleansu i Njujorku, na kojima će svirati svetske zvezde džeza.

Na koncertu u Parizu, osim Hancocka, nastupiće i Dee Dee Bridgewater, Hugh Masekela i Tania Maria. Tri dana kasnije na trgu Kongo u Nju Orleansu Hancocku će se pridružiti Terence Blanchard, Ellis Marsalis, Michael White,Kermit Ruffins i Treme Brass Brand.

Nastup u Njujorku biće održan u sedištu Ujedinjenih nacija a ulozi domaćina pojaviće se glumci Morgan Freeman, Robert de Niro, Michael Douglas i muzičar Quincy Jones.

Tom prilikom nastupiće američke džez zvezde Wynton Marsalis, Wayne Shorter, Christian McBride, Esperanza Spalding, Jack DeJohnette, Derek Trucks, Susan Tedeschi i Jimmy Heath. Njima će se pridružiti i Richard Bona (Kamerun), Hiromi Uehara (Japan), Zakir Hussain (Indija), Angelique Kidjo (Republika Benin), Lang Lang (Kina), i Romero Lubambo (Brazil).

Koncerti podrške, u organizciji UNESKO-a i Instituta za džez “Thelonious Monk”, kojim Hancock predsedava, biće održani u još najmanje 20 zemalja, na potezu od Alžira do Urugvaja.

Prema njegovim rečima, neće biti veliki problem dobiti podršku, jer je u poslednjih više pola veka, džez postao glas slobode u brojnim zemljama sveta.

Zanimljivo je da se 29. maj od 1991. godine već proslavlja kao dan džeza. Međutim, praznik nije zaživeo u celom svetu pa se uglavnom proslavlja širom SAD.

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.