Foto: Ivana Čutura

Sonny (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reč je o jednom od najambiciozniih novijih džez festivala, od nedavno i članu ekskluzivne Međunarodne organizacije džez festivala (IJFO) koja ima svega 16 članova, a što su organizatori ovog belgijskog festivala s ponosom istakli.

Rollinsov nastup sigurno nije bio u kategoriji onih koji bi mogli da se svrstaju među najbolje poslednjih godina, ali je i to bilo dovoljno da publika zdušno prihvati legendarnog muzičara čiji ton saksofona i dalje nedvosmisleno pokazuje snagu originalnog Sax Colossusa! Pogotovo kada su na bis krenuli uvodni taktovi St. Thomas. Kao i obično, pun doprinos dala je ritam linija u kojoj su dominirali Rollinsovi stari znanci – Bob Cranshaw na basu i Sammy Figueroa na perkusijama.

Inače, prvi dan ispratilo je oko 5.000 posetilaca koji su u neobaveznoj atmosferi uz pivo i raznovrsne zalogaje internacionalne kuhinje sa štandova oko glavnog šatora odslušali i ispratili domaći Nathan Daems Quintet, izvanrednu postavu koja je u dinamičan fjužn zvuk utopila muzičke uticaje od Balkana do Indije.

Michel Portal je očigledno veliko ime među frankofonskim ljubiteljima džeza, što je pokazao i prijem negovog kvinteta u Gentu. Na koncertu gde je bilo strasti koliko i intelekta, Portal je iza sebe imao podršku i Nasheet Waitsa za bubnjevima, te Bojana Zulfikarpašića na klavijaturama, dok je solo deonice podelio sa odličnim trubačem Ambroseom Akinmusireom.

Sve u svemu, uzbudljiv početak, savršena organizacija i ambijent jednog od najlepših svetskih gradova, brzo će Gent Jazz Festival dovesti u vrh velikih svetskih džez manifestacija.

 

Michel Portal Bailador (1)

Sonny

Sonny (2)

Sonny R

Sonny R (1)

Nathan Daems Quintet 1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.