Jason Moran Postava koju danas čine Jason Moran, basista Tarus Mateen i bubnjar Nasheet Waits, prvi put se našla na okupu 1999. u ansamblu New Directions, sačinjenom od mladih zvezda Blue Note etikete i sakupljenom za potrebe turneje povodom 60-ogodišnjice čuvene izdavačke kuće.

Godinu dana kasnije izdali su debitantski album postave Bandwagon – Facing Left. Zajedno sa Samom Riversom objavljuju Black Stars (2001), zatim koncertno izdanje The Bandwagon: Live at the Village Vanguard (2003), i Same Mother (2005) na kome gostuje gitarista Marvin Sewell. Godine 2006. Moran objavljuje CD Artist in Residence, na kome uz standardnu ritam sekciju okuplja i nekoliko gostiju. Album koji će se pojaviti u prodaji 22. juna, na etiketi Blue Note, njegovo je prvo studijsko izdanje nakon četvorogodišnje pauze.

Ten je naša prva ploča koja se ne oslanja ni na kakav koncept. Jedini koncept smo mi sami kao bend koji funkcioniše danas. Pošto smo evoluirali tokom ovih deset godina, postoji izvesna opuštenost u načinu na koji funkcionišemo, opuštenost da pustimo muziku da se sama razvija”, objašnjava Jason Moran.

Talentovani pijanista je, uz vlastite projekte, nastupao i kao prateći muzičar u bendovima mnogih renomiranih džezera, kao što su Charles Lloyd, Joe Lovano, Steve Coleman, Lee Konitz, Cassandra Wilson, Don Byron, Ravi Coltrane, i drugi. Moran se bavi i predavačkim radom na Manhattan School of Music, gde je zauzeo mesto svog nekadašnjeg profesora Jakija Byarda.

Down Beat ga je od 2003. do 2005. godine redovno proglašavao za ”zvezdu u usponu” u kategorijama džez umetnika, pijaniste i kompozitora, a 2005. je bio i prvi „džez umetnik godine” u izboru magazina Playboy.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.