vesti

27.09.2013.

Džez: Ring Ring 2013 – Sabir Mateen & Matthew Shipp

U emisiji “Džez” na trećem programu Radio Beograda, u subotu 28. septembra u 23:35, biće emitovane odabrane numere sa nastupa saksofoniste Sabira Matina i pijaniste Metjua Šipa na RingRing festivalu, snimljenog 26. maja 2013. u velikoj sali Kolarčeve zadužbine

Foto: Ivana Čutura

 

Sabir Matin je saksofonista, klarinetista i flautista sa bogatom izvođačkom karijerom. Nastupa u različitim avangardnim postavama još od sedamdesetih, a nakon što se iz rodne Filadelfije preselio u Los Anđeles, konačno se skrasio u Njujorku 1989. godine, gde je i danas jedan od najistaknutijih protagonista fri-džez scene. Nakratko mu je mentor bio čuveni San Ra, a pored brojnih gostovanja, predvodio je i nekoliko vlastitih bendova.

Pre četiri godine snimio je album SaMa s pijanistom Metjuom Šipom, i od tada njih dvojica često zajedno nastupaju na evropskim festivalima džeza i avangardne muzike. Njihova muzika počiva na principima potpuno slobodne improvizacije – nema zadatih tema ili strogo omeđenih solo deonica, pa su u fokusu osobeni improvizatorski stilovi. Na beogradskom koncertu Matin svoje deonice gradira do katarzičnih vriskova i falseta, dok Šip balansira između kontemplativnih pasaža, snažnih akorada i ekspresivnog soliranja.

 

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Tagovi: , , , ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.