Les-doigts-de-l'homme-bis ”Vesele, ali ne i površne muzičke teme, mogu biti duboke i pune emocija, ali i u veoma brzom tempu, poput ciganskog. Les Doigts de l’Homme posebno briljiraju na koncertnim nastupima, zbog virtuoznog gitarskog izvođenja, ali i duhovitog, bliskog odnosa kojeg ostvaruju tokom nastupa sa svojom publikom”, navodi se u saopštenju organizatora.

Bend čine: Olivier Kikteff – gitara, ud, bendžo, vokal, kažon, Tanguy Blum – kontrabas i električni bas, Yannick Alcocer – gitara i čarango, i Benoa Benoit Convert – gitara.

Idejni tvorac ovog benda, Olivier Kikteff, počeo je da svira akustičnu, a potom i električnu gitaru u devetoj godini života. U jednom periodu boravio je u Burkini Faso, gde je nastupao kao gitarista benda Bil Aka Kora. Tada je naučio da svira i tradicionalne afričke instrumente poput balafona, kore i perkusija i razvio ljubav prema etno muzici.

Nakon povratka u Francusku, Olivier je svirao u različitim afro-džez bendovima, komponovao muziku za pozorište i crtane filmove, i davao časove gitare. Našavši se u teškoj finansijskoj situaciji, udružio se sa svojim prijateljem Yannikom, s kojim počinje da svira manuš standarde, pod uticajem savremenih zvezda tog žanra (Biréli Lagrène, The Rosenberg Trio…). Mešajući sve muzičke žanrove koji su uticali na njega, Olivije stvara sopstveni stil zasnovan na bazi manuš džeza.

Na proleće 2003. izlazi prvi album benda, Dans le monde. Les Doigts de l’Homme počinje da svira po bretonskim klubovima, a godinu dana kasnije kreće na turneju po Francuskoj. Njihov drugi album Les Doigts de l’homme (2005), koji sadrži 14 pesama ciganskog džeza i manuš roka, izdaju za producentsku kuću Lamastrok. Kreću na svetsku turneju tokom koje su odsvirali stotinak koncerata (Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Mađarska…), sa brojnim učešćima na džez festivalima.

Treći album, Les doigts dans la prise, objavili su 2008. godine i nastavili sa brojnim koncertima širom sveta. Pojavili su se i na dve kompilacije – Jazz Manouche Vol. 1 i 2 (Vagram music) i Django Stylee (Productions Spéciales).

U februaru 2010. objavili su svoj četvrti album pod nazivom 1910, koji predstavlja omaž njihovom idolu, Djangu Reinhardtu. Album je izašao povodom stogodišnjice rođenja ovog najčuvenijeg izvođača ciganskog džeza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.