Boško PetrovićBoško Petrović rođen je 18. februara 1935. godine u Bjelovaru. Kao desetogodišnjak je pokazao ljubav prema muzici i počeo svirati violinu, no instrument koji ga je proslavio bio je vibrafon. U pedesetogodišnjoj karijeri je kao muzičar obišao svijet i upoznao muzičke velikane iz sveta džeza.

Utemeljitelj je Zagrebačkog jazz kvarteta, sastava međunarodnog ugleda i najznačajnije formacije u hrvatskom džezu. Posle je vodio i druge hrvatske, ali i međunarodne sastave – Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars i druge, te Boško Petrović Trija.

U svom klubu BP u Zagrebu, koji je otvorio 1988. godine i koji je bio prvi džez klub u Hrvatskoj, aktivno se bavio organizovanjem koncerata i festivala. Bio je vlasnik specijalizirane izdavačke kuće Jazzete Records. Prošle godine je Croatia Records povodom njegovog 75. rođendana objavila box set s muzičkim presekom celokupne karijere.

Višestruki je dobitnik “Porina” (najznačajnije hrvatske nagrade za muzičare), između ostalih i za životno delo.

Bio je zapažen i na polju džez edukacije, posebno kao voditelj Letnje džez škole u Grožnjanu u kojoj su stasali mnogi danas afirmisani džez muzičari.

(izvor: Dnevnik.hr)

 

3 komentara na “Umro Boško Petrović”

  1. Izuzetan čovek, muzičar i sjajan pedagog… Puno toga dobrog učinio je za mnoge generacije muzičara. Naravno i njegov karakterističan humor ostaće mi uvek u pamćenju.

  2. Prvo Milos Petrovic , sad Bosko ,Tuga preidvni muzicari, istinski Jazzeri, slava im vecna na nebu, necemo ih zaboraviti……….

  3. Boško je kao prvo i osnovno imao srce na mestu i istinsku želju da pomogne mladim muzičarima, a za to je imao i načina i mogućnosti. I bio je neverovatno elegantan u svemu što je radio.
    Takvih kao što je bio Boško stvarno nema puno.
    laka ti zemlja BP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.