Bill Dixon Dixon je rođen 5. oktobra 1925. u Nantaketu (Masačusets). Muzičku karijeru započeo je svirajući trubu u srednjoj školi, a nakon vojne službe studirao je na muzičkom konzervatorijumu Hartnet u Njujorku (1946-1951), kao i slikarstvo na Bostonskom koledžu. Ranih šezdesetih radio je u Ujedinjenim nacijama i osnovao je Džez udruženje pri toj organizaciji.

Od 1961. do 1963. vodio je male grupe sa Archiejem Sheppom, 1964. je organizovao i producirao seriju koncerata “October revolution in jazz”, na kojima su, između ostalih, nastupili Sun Ra i Paul Bley, da bi potom osnovao i organizaciju Jazz Composers Guild. Tokom ovog perioda malo je snimao, a pored izdanja sa Sheppom pojavljuje se i na Cecil Taylorovom albumu Conquistador! (1966).

Predavao je na Benington koledžu od 1968. do 1995. godine. Od 1970. do 1976. je svirao, kako sam kaže, “potpuno izolovan od muzičkog tržišta”. Solo radove na trubi iz ovog perioda kasnije je objavio Cadence Jazz Records, ali i Dixon na samizdat multi-CD izdanju Odyssey, zajedno s drugim materijalom.

Tapestries For Small Orchestra je poslednje studijsko izdanje ovog velikana fri-džeza.

 

Jedan komentar na “Umro Bill Dixon”

  1. Meni je super kod Dixona bla izjava, u vjuu za Signal To Noise (ne sjećam se više), kako je svojedobno odustao od čitanja romana jer nije mogao prihvatiti monističku dominaciju autora nad razvojem likova…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.