manu

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Earth & Sky Stage

 

 

 

Serkan Cagri

Klasično obrazovani klarinetista Serkan Cagri, rođen je blizu tromeđe Turske, Bugarske i Grčke, pa je i njegov autorski stil upravo posledica mešanja različitih kultura i tradicija. Sa različitim grupama nastupao je najznačajnijim evropskim festivalima (Montreux Jazz, Jazz a Vienne, Rhythm Sticks, Moers Festival, Etnomalaga, Skopje Jazz Festival…). Vodeći svoj sastav saradjivao je i sa značajnim imenima balkanske muzike (Yildiz Ibrahimova, Vassilis Saleas). Njegovo akademsko istraživanje “Historical Process of Clarinet in Turkey and Europe” objavljeno je u više svetskih magazina, objavio je i udžbenik “Techniques of Performing G Clarinet”, a proizvođač “Amati – Denak” je model svog klarineta (koji je Cagri redizajnirao) – nazvao po njemu.

 

 

Simone Zanchini

Simone Zanchini je jedan od najinteresantnijih i najinovativnijih harmonikaša današnjice (zovu ga i “Hendriks na akordeonu”) i nosilac počasne diplome za klasičnu harmoniku Rosini Konzervatorijuma. Sarađivao je sa svim vodećim italijanskim i evropskim muzičarima (Gianluigi Trovesi, Paolo Fresu, Marco Tamburini, Art Van Damme, Adam Nussbaum…) i nastupao na mnogim festivalima širom Evrope (Umbria Jazz, Ravenna Festival, Rossini opera Festival, Teggiano Jazz..) pa preko Rusije – do Japana. Aktivan je na više polja (klasična, improvizovana i savremena muzika, i prvenstveno jazz), a njegova potraga vodi ga do krajnjih granica kako akustičnog zvuka tako i elektronskih eksperimenata.

 

 

Benny Golson

Legendarni tenor saksofonista, kompozitor i aranžer, osamdesetdvogodišnji Benny Golson jedini je aktivni muzičar svoje generacije. Njegov prošlogodišnji CD “New Time, New ‘Tet “ ušao među top 10 jazz albuma Bilbordove liste. Još kao srednjoškolac svirao je sa tadašnjim mladim nadama među kojima su i John Coltrane, Philly Joe Jones, Red Rodney. Po diplomiranju je svirao u orkestrima koje su vodili Tadd Dameron, Lionel Hampton, Johnny Hodges, Earl Bostic, Dizzy Gillespie, a bio je i član jedne od najboljih postava legendarnih Jazz Mesengersa Arta Blakey-a. Sa trubačem Artom Farmerom vodio je jedan od najznačajnijih bop sastava “Jazztet”.

Osim kao odličan saksofonista Golson je poznat i kao jedan od autora značajnog broja kompozicija koje su postali džez standardi (Killer Joe, I Remember Clifford, Along Came Betty, Stablemates, Whisper Not, Blues March, Five Spot After Dark, Are you Real?). Tokom šeszdesetih godina se takoreći potpuno posvetio radu u studiju, komponovanju i aranžiranju sarađujući sa mnogim značajnim imenima džeza, klasike, pop i rok muzike (Count Basie, Miles Davis, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Quincy Jones, Dusty Springfield…). Autor

Iako se pojavljuje samo u poslednjim scenama filma “Terminal”(sa Tomom Henksom i Ketrin Zitom Džouns u glavnim ulogama) Benny Golson je posredno ključni lik ovog ostvarenja Stivena Spilberga.

Tradiciju dovođenja velikih jazz orkestara iz zemalja u okruženju Nišville jazz festival ove godine nastavlja predstavljanjem austrijskog Kelag Big Band-a, koji radi pod okriljem vodeće evropske energetske kompanije Kelag (sa sedištem u Austriji) pod čijim pokrovitelstvom orkestar i dolazi u Niš. Ovaj big band je do 2009. godine vodio poznati češki dirigent, kompozitor i aranžer Oldo Lubich. Sadašnji umetnički direktor i dirigent orkestra je jedan od najcenjenijih austrijskih muzičara trubač, kompozitor i aranžer Hans Lassnig. Pod njegovim vođstvom orkestar se od komercijalnijeg džeza okrenuo ka kompleksnijim formama i stvaranju sopstvenog zvuka po kojem je već prepoznatljiv. Kelag Big Band je saradjivao sa mnogim imenima svetske jazz i soul scene – izmedju ostalih, tu su Farina Miss, Sandra Pires, Uroš Perić, Raphael Wressnig…

 

Djabe and Steve Hackett

Steve Hackett je legendarni gitarista jednog od najznačajnijih progresiv rok grupa Genesis. Uz Pitera Gebrijela, Heket je najzaslužniji za formiranje autentičog zvuka grupe Genesis sa kojim je snimio 7 studijskih i 3 live albuma. Svoj prvi solo album Voyage of the Acolyte (poznat kao “izgubljeni” album Genesis zahvaljujući ogromnom doprinosu Fila Kolinsa i Majkla Ruterforda u njegovoj realizaciji) objavio je još 1975. godine.

Posle napuštanja Genesis snimio je svoj drugi solo album Please Don’t Touch, na kome i sam peva određene vokalne deonice. Početkom osamdesetih on se polako udaljava od progresiv zvuka po kome je do tada bio prepoznatljiv, pravi blagi zaokret ka pop zvuku i sve više se okreće klasičnoj gitari. Negova saradnja sa Stiv Hovom iz grupe Yes rezultirala je 1986. stvaranjem supergrupe GTR koja dostiže veliku popularnost u SAD. Devedesetih godina ponovo se okreće izvodjenju repertoara iz Genesis faze, a 1996. godine i snima album pod naslovom Genesis Revisited. Krajem 2009. godine izlazi njegov album Out of the Tunnel’s Mouth koji baca novo svetlo na njegove progresiv rock korene.

Djabe je najpoznatiji madjarski jazz/world fusion bend koji već više od 2 godine aktivno nastupa i snima sa Stiv Heketom. Osnivač benda je Attila Egerházi (gitara) a glavi autor je Tamás Barabas, najvirtuozniji madjarski basista. Za njihovu autentičnu kombinaciju džeza i madjarske narodne muzike zaslužan je takodje i violinista Ferenc Kovacs. Grupa Djabe je saradjivala sa mnogim svetski poznatim muzičarima. Izmedju ostalih tu su saksofonista Ben Castle (The Brand New Havies, Sting, Jamie Cullumn…), saksofonista John Nugent (Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Carla Blay), kao i Malik Mansurov koji svira tar, stari Persijski instrument.

 

 

Manu Dibango

Legendarni afrički jazz muzičar i verovatno najpoznatiji saksofonista poreklom sa crnog kontinenta Manu Dibango rodjen je u Kamerunu (1933). Zajedno sa Felom Kutijem i Hju Masekelom Dibango je jedan od pionira afro beat-a a njegov stil je originalna fuzija džeza, soula i tradicionalne afričke muzike.

Tokom karijere duže od pola veka nastupao je na svim kontinentima. Osim u rodnom Kamerunu živeo je u Zairu, Obali Slonovače, Belgiji, na Jamajci, a poslednjih decenija državljanin je Francuske. Prvi značaniji sastav čiji je bio član i jedan od osnivača je zairski bend African Jazz (1960) sa kojim je radio pet godina, a na velika vrata svetske muzičke scene Dibango je ušao albumom “Soul Makosa” iz 1972. godine koji se odmah našao u vrhovima pop, ritam i bluz i jazz top lista. Istoimena pesma (makossa na Dibangovom maternjem jeziku znači “igra” ili “ja igram”), koja je direktno uticala na mnoge kasnije veoma popularne izvođače od Majkla Džeksona, preko sastava Fuges pa do Rihane.

Pesmu “Soul makossa” mnogi danas smatraju prvim disko hitom, a ujedno bila je to i prva “francuska” kompozicija koja osvojila Sjedinjene Američke Države. Na spisku muzičara sa kojima je Manu Dibango snimao i nastupao su i Fela Kuti, Herbie Hancock, Bill Laswell, Bernie Worrell, Ladysmith Black Mambazo, Don Cherry, Sly Dunbar, Robbie Sheakspeare, Eliades Ochoa sa kojim je 1998. godine snimio album “CubAfrica”. Manu Dibango je objavio pedesetak albuma, a osim saksofona, svira i vibrafon i marimbu, kao i različite afričke udaraljke. Godine 2004. godine proglašen je Umetnikom mira UNESCO-a. Na Nišville dolazi sa svojim desetočlanim sastavom Soul Makossa Gang, a nastup su pomogli Ambasada Francuske i Francuski kulturni centar.

 

 

Brakka Soundystem

Grupa koju su 2004. osnovali Leo Sande Gasnier i Torkel Buaroy, na najbolji način nadgrađuje elektronsko-ambijentalnu jazz scenu karakterističnu za Norvešku. Njihova sinteza ambijentalnih snimaka, eksperimentalne instrumentacije i elektronskih “petlji” sa “živim” instrumentima, podjednako upečatljivo zvuči kako na snimcima tako i na koncertima.Postavu Brakka Soundystem čine: Leo Sande Gasnier – electronics; Ole Morten Vågan – Bass; Petter Vågan – Guitars, electronics; Espen Paulsen – guitars, electronics; Ole-Thomas Kolberg – drums.

 

 

 

 

 

Gate stage

 

 

Veseli Romi (NIŠ)

Orkestar koji predvodi Mile Petrović, jedan je od najdugovečnijih tradicionalnih romskih orkestara na ovim prostorima. Od 1981. godine objavili su više izdanja, a skoro svi članovi često su pratili kralja romske muzike Šaban Bajramovića, čiji je sestrić Boban Bajramović takođe član ovog orkestra.

 

Spektar (Beograd)

Grupa Spektar nastala je pre desetak godina kao nastavak prijateljstva i ljubavi prema rok muzici. Četvorica ljudi koji su još pre tridesetak godina kao dvadesetogodišnjaci puni nadahnuća i opčinjeni zvukom gitara i bubnjeva učinili svoje prve krupnije korake svirajući u raznim bendovima, a ne retko i zajedno. Tokom godina ovi momci su postali inženjeri, ekonomisti , umetnici sa svojim poslovnim obavezama ali jednom zarobljeni rokerskim zvukom ostali su zauvek verni svom prijateljstvu i svojoj muzici. Bend Spektar čine Milan Matić (gitara i glas), Aleksandar – saša Petrović (bubnjevi), Ljubiša Jovanović ( lead vocal i gitara) i Bogdan Stojkov – Džambo (bas) i pre svega sviraju hitove rok legendi kakve su Rolling Stones, Deep Purple, Eric Clapton, Hendrix i mnogi drugi sa željom da tu sjajnu muziku predstave novim generacijama i sačuvaju od zaborava. Dečja radost i velika energija kojom to rade čine da svoj cilj uspešno ostvaruju.

 

Alfama Quintet

Sastav Alfama Quintet nastao je 2006. godine. u Beogradu. 2009. godine on dobija svoju konačnu formu, koju i danas čine Nina Zelić (vokal), Petar Nikolić (akustična gitara), Milan Dereta (akustična gitara), Mladen Vulević(kontrabas) i Kahon i Slavica Perić (violina). Ovaj sastav je među prvima u Srbiji počeo da se bavi tradicionalnom fado muzikom, istupajući, međutim, na momente iz okvira pomenutog žanra, uplićući ritmove i duh Balkana, ali i jazz elemente. Kao takav, u saradnji sa ambasadom Portugalije u Beogradu, kao i Katedre za portugalski jezik Filološkog fakulteta, održao je nekoliko koncerata na teritoriji Beograda, Sombora i Novog Sada.

 

 

Sethstat (SKOPJE)

U početku svoje karijere, makedonski sastav Sethstat, isprva pod imenom Seth, bio je trio koji su činili tri studenta različitih fakulteta pod snažnim uticajem modernog načina života, ali i nasleđa tradicije, što su uspeli da verno prikažu kroz muziku koju su stvarali, i tako kreirali jedinstven muzički izraz. Kasnije se bendu pridružuju još tri člana, i nastaje Sethsat u današnjem sastavu. Njihova muzika obuhvata idejne koncepcije savremene muzike i života uopšte ali i tradicionalne muzičke elemente, sa težnjom da zadrži izvorni makednoski karakter. Dosada su izdali četiri albuma: “Seth Makes Sense” (1993); “Within Yourself” (1996); “Sethstat” (2000); “Rolling Garage” (2004). Članovi benda su: Vladan Drobicki (trombon); Vasko Bojadžiski (saksofon); Aleksandar Nikolovski (truba); Panche Bujukliev (sintisajzer); Pavel Drobicki (električna bas gitara); Goce Naumov (bubnjevi, perkusije).

 

 

Two Bags Bluesmen

Blues muzičar i karikaturista Slavko Jovanović – Vasiljević već godinama živi u Nemačkoj gde je osnovao sastav Two Bags Bluesmen i stekao reputaciju jednog najboljih belih blues usnoharmonikaša. U postavi za ovaj nastup je i Slavkov sin talentovani mladi gitarista Filip Hilvert – Poker Face Phill.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.