tord-gustavsen

 

Tord Gustavsen je objavio sedam albuma za ECM Records sa svojim triom, kvartetom i proširenim ansamblom. Malo je reći da kritika hvali njegov rad – takvo konstantno oduševljenje novinskih pera nije često, pa se može reći da je ovaj autor jedan od miljenika svih važnih kritičara i medija širom sveta.

Gustavsen je definitivno jedan od istaknutih i značajnih džez autora 21. veka – postavio je nove standarde udružujući melanholiju severa Evrope, skandinavsku duhovnu tradiciju iECM-ovsku umetničku filozofiju u muziku veličanstvene lepote. Posle trilogije albuma u sastav je ubacio iskusnog saksofonistu Torea Brunborga, dodajući bitan, svetliji valer muzici: njegov kvartet istražuje, integriše i služi „svetom trojstvu“ emocionalnog intenziteta, elegancije i meditativnog muzičkog disanja, trasirajući nove puteve džez umetnosti u naše doba.

Kvartet koji će se prvi put predstaviti našoj publici na 32. Beogradskom džez festivalu, prirodni je nastavak Gustavsenovog rada sa trijom, sastav koji traga za suštinskom vrstom lepote i upečatljivim melodijama. Nova formacija takođe dodaje nove boje i dimenzije njegovoj muzici – kroz ukrštanje senzibiliteta nekih od najintrigantnijih umetnika na živahnoj i eklektičnoj skandinavskoj džez sceni, koja i u našoj zemlji ima veliki broj vernih poklonika.

Tord Gustavsen dobitnik je brojnih priznanja, uključujući i Norveški Gremi (Spellemannsprisen), CHOC Critical awards u Francuskoj, Bell Awards za najbolji internacionalni džez album u Australiji, Recording of the month američkog magazine Stereophille, ali i NOPA – najprestižniju norvešku muzičku nagradu, za najbolju džez kompoziciju u 2010. godini.

Koncert velikog majstora meditativnih noćnih raspoloženja predstavlja jedan od umetničkih vrhunaca predstojećeg Beogradskog džez festivala – za sve one koji očekuju da u bogatoj festivalskoj ponudi otkriju nova muzička i emotivna područja.

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1000 dinara preko EVENTIM mreže. Ulaznica će važiti i za nastup izvođača koji će naknadno biti objavljen, u terminu od 00:30 iste večeri.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.