Foto: Svetlana Selezeneva

U sredu, 12. aprila u Studiju 6 Radio Beograda, Szilard Mezei Quartet će održati koncert koji će biti uživo emitovan na talasima III programa Radio Beograda, u 20:30 u emisiji „Džez“.

Violista Szilard Mezei jedan je od najznačajnijih aktera savremene džez scene u Srbiji. Diskografski i koncertno je aktivan duže od 20 godina, a u svojoj muzici kombinuje fri džez šezdesetih godina prošlog veka, savremeni džez, klasičnu i mađarsku narodnu muziku, kao i slobodnu improvizaciju. Nastupao je na svim najznačajnijim džez festivalima u zemlji, ali i širom Evrope. Objavio je preko 50 diskografskih izdanja, između ostalog i za prestižne evropske izdavače avangardnog džeza kao što su Not Two, FMR Records, LEO Records, i drugi.

Szilard Mezei Kvartet osnovan je 2017. godine kao proširena formacija Szilard Mezei Trija koji postoji od 2000. godine. Uz bendlidera, kvartet čine vibrafonista Ivan Burka, kontrabasista Ervin Malina i bubnjar Ištvan Čik, a u ovom sastavu objavili su četiri albuma. Njihov repertoar čine kompozicije Szilarda Mezeija u kojima glavnu ulogu ima improvizacija. Kako sam autor ističe, muzika kvarteta je veoma široka, od potpuno slobodne improvizacije do strogo pisanih kompozicija, a zasnovana je na korenima mađarske narodne muzike, savremene muzike i modernog džeza.

Ulaz na koncert je besplatan, a broj mesta u studiju je ograničen. Prijave su obavezne, putem e- mail adrese muzicka3p@rts.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.