Stacey Kent

 

 

Ova izvrsna američka pevačica osobenog glasa sa stalnom adresom u Londonu nastupiće u dvorani Kulturnog centra Pančeva drugog festivalskog dana,11. novembra od 22h, u pratnji benda sastavljenog od renomiranih muzičara: Jim Tomlinson (saksofon), Graham Harvey (klavir), Calum Gourlay (bas) i Matt Skelton (bubjnevi).

Stacey Kent je jedna od najpoznatijih pevačica u svetu, imala je nekoliko zlatnih i platinastih albuma u Evropi, nominovana je za Grammy, osvojila je BBC Jazz Award kao najbolja pevačica  2002. godine…

Njen glas je u klasi vokala najvećih jazz pevačica kao što su Billie Holiday i Ella Fitzgerald, a stil pevanja Stacey Kent neki porede sa izvedbama čuvenog Nat King Colea.

Rođena je (27. marta 1968. godine) i odrasla u Njujorku, gde je diplomirala na Sarah Lawrence koledžu komparativnu književnost, nakon čega se seli u London kako bi nastavila studije. Tamo tokom jazz kursa na prestižnoj Guildhall School of Music and Drama upoznaje budućeg supruga Jima Tomlinsona za koga se udaje 1991. godine.

Svoju profesionalnu karijeru započela je ranih devedesetih pevajući u Cafe Boheme u londonskom Sohou.

Iza sebe ima 11 albuma, između ostalog veoma hvaljene: platinasti Breakfast of the Morning Tram (2007, nominovan i za Grammy) i zlatne The Boy Next Door (2003) i Raconte-Moi (2010). Osvojila je veliki broj nagrada, izdvajamo samo neke:  British Jazz Award (2001), BBC Jazz Award (kao najbolja pevačica 2002. godine), Backstage Bistro Award (2004) za najbolje live izvođenje, a album The Lyrics njenog muža Jima Tomlinsona na kojem je učestvovala je proglašen najboljim jazz albumom za 2006. godinu na BBC Jazz Award 2006 ( i ponovo objavljen 2011. godine).

Godinama objavljuje za poznatu jazz izdavačku kuću Blue Note.

Njen aktuelni album „Dreamer in concert“ snimljen je uživo 30. i 31. maja 2011. godine u pariskom pozorištu La Cigal, a objavljen 5. juna ove godine.

 

U dvorani Kulturnog centra Pančeva pre Stacey Kent, sviraće Pančevo All Stars Band sastavljen od najboljih pančevačkih jazzera, dok će nakon njenog koncerta, od 23.30h, u okviru jam sessiona nastupiti između ostalih Big Band jazz omladine Vojvodine pod dirigentskom palicom Aleksandra Jaćimovića.

Pančevo All Stars Band čine Ognjen Popović, Ivan Aleksijević, Slobodan Gerić, Bojan Nikolić, Dušan Ivanišević, Kristijan Mlačak, Sava Ramjanac, Popović Nenad, Dušan Đurišić, Robert Hauber, Filip Krumes, Aleksandar Cvetković, Vladimir Nikić, Aleksandar Bijelić, Bane Gluvakov i drugi.

Podsećamo vas da će u okviru ovogodišnjeg Pančevačkog jazz festivala nastupiti fenomenalni pijanista Eric Legnini (10. novembar, 20.30h) i čuveni američki saksofonista Kenny Garrett sa svojim kvintetom (10. novembar, 22h).

Nakon zvaničnog programa oba festivalska dana u foajeu Kulturnog centra Pančeva, od 23.30h, održaće se jam sessioni u kojima će učestvovati izvođači sa festivala i poznati domaći jazz muzičari.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.