Solomon Burke Jedan od najznačajnijih pevača i autora u istoriji soula i ritma i bluza nastupiće uz pratnju svog kompletnog velikog benda (gitara, bas, bubnjevi, klavijature, duvači, gudači i prateći vokali), i to će biti njegovo prvo gostovanje u Srbiji tokom karijere duže od pola veka.

Zajedno sa (pokojnim) Wilsonom Picketom i Otisom Reddingom, Solomon Burke je tokom šezdesetih bio udarna igla izdavačke kuće Atlantic (kada se okrenuo ka “sekularnijem” tretmanu soula) i imao presudni uticaj na stil mnogih poznatih pevača i sastava. Između ostalih i na The Rolling Stones, koji i danas izvode Solomonove klasike Cry to me i Everybody need somebody to love.

Nastupao je sa renomiranim imenima popularne muzike, kao što su Eric Clapton, Tom Jones, Robert Plant, Elvis Costelo, Bob Dylan, Van Morrison, Dolly Parton, Aretha Franklin, Norah Jones, Johny Depp, Jerry Lee Lewis, i mnogi drugi. Priznanja za njegov višedecenijski rad stigla su i kroz članstvo u skoro svim kućama slavnih kada je reč o popularnoj muzici, ali i uručivanjem Grammy nagrade za najbolji savremeni bluz album Don’t give up on me iz 2002. godine, na kojem su se kao autori pesama pojavili Elvis Costello, Dan Penn, Nick Lowe i Tom Waits.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.