12507600_201932743488782_3575414871494034606_n

 

“Bow vs Plectrum” (u prevodu: Gudalo protiv trzalice) neobični je duo tamburaša Filipa Novosela i kontrabasiste Tihomira Hojsaka. I dok smo Hojsaka u nekoliko navrata na ovom mestu predstavljali, između ostalog kao lidera na dva vrlo dobra albuma “Jazz Room‘ i “Clockwise“, kao potpuno sveža i neuobičajena pojava nameće se Filip Novosel. Virtuoz na instrumentu miljama udaljenom od džez idioma ili koncepta improvizovane muzike, svojim je umećem “naterao“ stručnjake njujorške akademije The new school for Jazz and contemporary music da mu bez audicije ponude mesto na prestižnom fakultetu. Tako je Novosel postao prvi tamburaš na svetu koji je upisao (i, u međuvremenu, završio) jednu američku džez akademiju.

Spoj ova dva instrumenta na prvim snimcima projekta “Bow vs Plectrum” daleko je od onog modernog džez izraza na koji smo navikli na Hojsakovim izdanjima, ali daleko i od onoga što bismo zamislili kada na umu imamo tamburu kao vodeći solistički instrument. Teška za žanrovsko definisanje, muzika ovog dua donosi očekivane folklorne balkanske, u prvom redu panonske, motive, ali je istovremeno izuzetno obogaćena, tamburi nesvojstvenim, harmonskim zahvatima, koji ceo koncept  uranjaju u vode modernog džeza. Novosel, koji pravougaonom trzalicom svira adekvatno modifikovanu petožičanu tamburu, ne beži po svaku cenu od uticaja Vlatka Stefanovskog, koji je i zacrtao i utemeljio mesto žičanog instrumenta u ovakvom načinu tretmana balkanske zaostavštine. Hojsakov kontrabas ovde u ulozi čvrstog temelja, neobičnim metričkim varijalibilama, ni u jednom momentu ne dovodi u pitanje izraženu ritmičnost ukupne zvučne slike. Svakako pred sobom imamo dva žičana instrumenta naizgled prilično različitih tradicija, koji kroz ovu zanimljivu kolaboraciju traže prirodan put ka isticanju svoje srodnosti.

Duo je za sada predstavio dve kompozicije, od kojih je za istoimenu numeru snimljen interesantan spot, i to u napuštenoj hali nekadašnjeg giganta u proizvodnji železničkih vozila – fabrici Gredelj. Filip je o singlu rekao: „Kompoziciju potpisuje Tihomir, a inspirirana je samim zvukom naših instrumenata i etnomotivima. Skladba se zove kao i naš duo jer smatramo da je upravo ova kompozicija ogledalo onog čime se bavimo i što predstavljamo.“ Ova numera najavljuje i album, koji će duo sa gostima izdati u maju ove godine – izdavač Croatia Records.

 

 

Jedan komentar na “Prvi singl za “Bow vs Plectrum” – neobični duo tambure i kontrabasa”

  1. Ovo me najviše podseća na Renaud Garcia Fonsa, a pošto njega volim da slušam, moram reći da mi i ovo jakao prija. Odlično!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.