Kako navodi magazin “Jazz times”, Jim Hall je preminuo u toku jučerašnjeg dana, prirodnom smrću nakon kratke bolesti.

Od početka karijere sredinom pedesetih godina prošlog veka, Hall je bio jedan od najvećih istraživača uloge gitare u džezu. Često ga smatraju modernizatorom uloge ovog instrumenta i zaslužnim za širenje njegovog stilskog vokabulara. Bio je cenjen i kao kompozitor/aranžer.

Rođen je kao James Stanley Hall 4. decembra 1930. godine. Odrastao je u muzičkoj porodici i počeo da svira gitaru u 10. godini života, da bi već u tinejdžerskim godinama postao profesionalac. Započeo je obrazovanje kao klasičan gitarista, ali nakon što je čuo Charlieja Christiana, zainteresovao se za džez. Pedesetih godina se preselio u Los Anđeles gde je ostvario zapaženu saradnju s Jimmyjem Giuffreom, s kojim je snimio nekoliko albuma od 1957. do 1959. godine.

Bio je naročito produktivan kasnih pedesetih i šezdesetih godina. Svirao je sa Sonnyjem Rollinsom, Billom Evansom, Ellom Fitzgerald, Leejem Konitzom, i mnogim drugim legendama džeza. Kao bendlider započeo je karijeru albumom “Jazz Guitar” 1957. godine, i snimao je sve do nedavno. Među poslednjim albumima nalazi se duet s Patom Methenyjem, saradnje s Joejem Lovanom, Billom Frisellom, i drugima.

Godine 1997. dobio je nagradu New York Jazz Critics Circle Award za najboljeg kompozitora/aranžera, a 2004. i prestižno priznanjeNEA Jazz Masters Fellowship.

 

Jazzin o Jimu Hallu: Jazz ciklus u Lisinskom – Jim Hall Trio

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.