Foto Boris Kovač
Boris Kovač i New Ritual Ensemble /foto: Danko Strahinić

 

Po svom dobrom običaju, »Ring Ring« na početku festivalskog programa organizuje događaj sa besplatnim ulazom, koji je ujedno promocija domaćih umetnika i promocija samog festivala.

Boris Kovač, renomirani vojvođanski multiinstrumentalista i kompozitor iz Novog Sada je nastupao na prvom »Ring Ringu« i u ovih 20 godina učestvuje svake prestupne godine, sa svojim raznim sastavima. Veče, koje će se sastojati od premijere filma i promocije CD-a, posvećeno je ovom velikom umetniku, o čijem radu će, uz samog Borisa govoriti i poznati novosadski književnik Slobodan Tišma.

Film Times of Day (Doba dana) snimljen je po istoimenoj kompoziciji, svojevrsnom koncertu za saksofon i kamerni ansambl u izvođenju autora i njegovog New Ritual Ensemble-a. Film su kreirali Boris Kovač, Deneš Debrei, Snežana Ađanski i Tatjana Grujić, a baziran je na savremenom plesnom izrazu u interakciji sa vojvođanskim prirodnim ambijentima doživljenim u 4 markantna doba dana. Jutro, Podne, Veče i Ponoć su istovremeno stavovi ove muzičke partiture i tematski delovi filma. Izvođači su: Deneš Debrei, Snežana Ađanski, Boris Kovač i plesna trupa DaNS. Kamerman je Ivan Milinkov Vanjus, montažu potpisuju Boris Kovač i Zlatko Zlatković. Produkcija: KACHARA MM Studio.
Kompakt disk Times of Day je nedavno objavila legendarna engleska diskografska kuća ReR Megacorp (Recommended Records). Delo donosi kontemplaciju 4 doba dana, pletući tkanje jednog uvek istog i uvek drugačijeg intimističkog muzičkog rituala.

Novi album Borisa Kovača donosi neku vrsta rezultante većine linija delovanja ovog muzičkog stvaraoca čija dela u jedinstvenom postmodernom ključu prožimaju iskustva rane, klasične i savremene muzike sa folklornim i džez uticajima, stvarajući autentičan multistilistički jezik koji izmiče svim stereotipnim žanrovskim kategorijalizacijama. Izvođenje je povereno autorovim saradnicima koji su se u nizu pređašnjih projekata pokazali kao sjajni interpretatori Kovačevih muzičkih ideja.

 

New Ritual Ensemble na ovom albumu čine:

Boris Kovač – sopran/alt saksofon, bas klainet, Slobodanka Stević – klavir, Vladimir Ćuković – I violina, Marta Kojadinović – II violina, Aleksandar Stankov – viola, Milica Svirac – violončelo, Siniša Mazalica – kontrabas, Lav Kovač – udaraljke

 

Materijal je snimljen u novosadskoj sinagogi u produkciji KACHARA MM studija iz Bukovca.

Realizaciju oba projekta su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu i obrazovanje pokrajine Vojvodine i Gradska uprava za kulturu Novog Sada.

Više o autoru na: www.boriskovac.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.