Nils Frahm

 

 

 

 

 

 

 

 

Nils Frahm je rođen 1982. godine i rano je počeo da se bavi muzikom. U detinjstvu učio je klavir kod Nahuma Brodskog, pripadnika «klavirske loze» koja svoje korene seže sve do Čajkovskog. Frahm se tako upoznao sa klasičnim pijanizmom, ali je istovremeno istraživao i muziku savremenika. Poput Hauschke, Nils Frahm koristi osobeni zvuk prepariranog i modifikovanog klavira i njegovih elektronskih odraza i odzvuka, na lirski i imaginativan način.

Njegov poslednji album Felt, odnosno na srpskom Filc, koji će predstaviti u Beogradu, nastao je tako što je klavir «utišan». Frahm piše: U početku hteo sam da učinim mojim komšijama i smanjim volumen zvuka…Jedini način da sviram klavir tokom noći, uz poštovanje drugih, jeste bilo da stavim debeo sloj filca na žice i da koristim lagani tuše.

Luke Tarner, kritičar BBC-ja zaključuje: Rezultat je predivan, intimni album…koji pruža slušaocu mogućnost da odsanja zvučni san.

Koncert počinje u 20h, a cena karte je 200 dinara.

 

.

5 komentara na “Post-piano: Nils Frahm u Rexu”

  1. Ljubitelji ambijentalnog jazza verovatno će biti zadovoljni. Nadam se da će to biti uvod u dovođenje još boljih pianista ovog opredeljenja, a da će kulminacija biti koncert Lyle Mays-a

  2. Steta, meni je super koncert bio. Vrlo intiman i emotivan. 🙂 Znao je na momente uleteti u neke "klasice" melodije, ali ne toliko da smori. Mada me je delimicno zacuido izostanak bisa, no to nije nek ozbiljna zamerka 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.