NikolaMimoMitrovic2 Nikola-Mimo Mitrović rođen je 20. maja 1941. u Budvi, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio na Cetinju, a u Beogradu krajem 60-ih Tehnološki fakultet, stekavši zvanje hemijskog inženjera.

U svet džeza se otisnuo 1965. godine. Svirao je trubu, flighornu, flugabon, trombon i flautu, a povremeno je i pevao.  Bio je samouk, a muzičko obrazovanje je sticao upornim radom uz savete iskusnijih kolega u orkestrima i sastavima s kojima je svirao širom Evrope od 1965. do 1978. godine. Nastanio se u Švedskoj, više od deset godina nastupajući sa vodećim skandinavskim i gostujućim američkim džez muzičarima. Uzori u sviranju su mu bili Clifford Brown, Lee Morgan, Kenny Dorham, Chet Baker i Miles Davis iz “kul” faze.

 

 

Od 1978. do 1988. bio je stalni član Džez orkestra RTB, a i istovremeno je šest godina bio član legendarnog Marković-Gut Sexteta, uz Mišu Krstića, Vojina Draškocija, odnosno Mišu Blama, i Lazara Tošića. Bio je i povremeni član orkestra Duška Gojkovića i Lale Kovačeva “Trumpets and Rhythm Unit“. Godine 1983. predstavljao je Jugoslaviju u All-Stars Big Bandu, orkestru Evropske muzičke unije za tu godinu, na džez koncertu u Stokholmu.

 

 

Od 1988. godine ponovo se nastanjuje u Švedskoj, a do smrti je živeo na relaciji Skandinavija-Evropa-Beograd-Budva. U ovom periodu nastupao je sa skoro svim jugoslovenskim džezerima, ali i sa stranim muzičarima kao što su Clark Terry, Ernie Wilkins, Alvin Queen, Tonny Scott, Kenny Drew, i mnogi drugi. Kao slobodan muzičar učestvovao je u izdavanju nekoliko desetina albuma, uglavnom u Švedskoj. Bio je stalni član orkestra Lansmusiken – Jamttlands Lan kao i Big Banda High Coast u kojem deluju džez muzičari iz nekoliko gradova srednje Švedske. U poslednjoj deceniji nastupao je i sa Uffe Flink Quintetom, a izdao je i jedan album pod svojim imenom.

Prošle jeseni nastupio je dva puta pred beogradskom publikom: sa Marković-Gut Sextetom na otvaranju Beogradskog džez festivala, i na revijalnom koncertu Big benda RTS-a u Kolarcu.

 

2 komentara na “Poginuo Nikola-Mimo Mitrović”

  1. Mimo bio si pre svega veliki covek i veliki prijatelj pamticemom te samo po dobrom. Vecna ti slava
    Voja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.