Plaistow Cover Plaistow su zanimljiva pojava u svetu savremenog džeza. Dolaze sa švajcarske scene koja se može pohvaliti jedinstvenim muzičkim projektima s osloncem u minimalizmu, strukturiranim i u nešto manjoj meri slobodnim improvizacijama, gde je pojedinac podređen kolektivu.

Trio čine Johann Bourquenez na klaviru, Raphaël Ortis na basu i Cyril Bondi na bubnjevima. Sva tri muzičara su aktivna u raznim postavama, a posebno bubnjar koji je zapažen na elektroakustičnim izdanjima mnogih zvučnih eksperimentatora i na nastupima koji se organizuju u Švajcarskoj i zemljama okruženja. Ipak, ovi muzičari su se najviše emancipovali upravo kroz Plaistow projekat.

Za sam trio vezuju se zanimljive pojedinosti koje i bez slušanja pružaju dojam o njihovom poimanju muzike, kao i odnosu na relaciji muzičarslušalac. Tako, na primer, naziv trija potiče od imena numere Plaistow Flex Out, čuvenog IDM i elektrodžez producenta Squarepushera. Bitno je pomenuti i da su im sva izdanja dostupna za besplatan download, što treba pozdraviti kao vid nezavisnosti i fer odnosa prema publici.

Posle prošlogodišnjeg kratkosvirajućeg CDa Tariel urađenog sa hiphop postavom Mobydick i izdanja Jack Bambi (CD+DVD, zapis živog nastupa iz kluba Zoo u Ženevi), Plaistow izdaju prvi LP album The Crow kojim i dalje u tradicionalnoj klavirbasbubanj formaciji sjedinjuju džez i tekovine minimalističke muzike na veoma maštovit i inventivan način, kombinujući studijske i žive sešne.

Njihov pristup sastoji se u preklapanju i oneobičavanju sopstvenih muzičkih interesovanja uz skoro neprimetno obogaćivanje sadržaja raznolikim tematskim minijaturama. Muzika nalazi potporu u stabilnom, ali i “živom” ritmu, koji čini da teme evoluiraju pokazujući više različitih lica.

Pored nervozne Teekeningen i Doppelganger, elegantne Mayakovskaya i energično-motorične Full CSS, na albumu imamo i već ranije objavljivanu numeru Mairie Des Lilas sa njihovog prvog CDa, sada u pomalo modifikovanoj, apstraktnijoj i mračnijoj verziji, sa čestim periodima tišine. Tu je i umereno nojzični remiks teme Altenburg urađen od strane elektroakustičnog improvizatora poznatog kao D’Incise. Mračni minimalistički “dum-džez” u petnaestominutnoj kompoziciji Boomerang je zvučna novina u odnosu na prethodne radove, i dopire do slušalaca u vidu dubokih odjeka muzike nemačkih mračnjaka Bohren & Der Club Of Gore ili Jamie Saftovog i Bobby Previtovog dueta Swami Lateplate, sa karakterističnim Plaistow “dodirom”.

Naizgled klasičan klavirski džez trio još jednom je ponudio svežu, uzbudljivu i raznoliku muziku kakve se ne bi postideli ni iskusniji muzičari srodne orijentacije, uspevši da minimalnim sredstvima ostvari – maksimalni efekat.

 

 

Johann Bourquenez – klavir

Raphaël Ortis – bas

Cyril Bondi – bubnjevi

2 komentara na “Plaistow – The Crow (Unit/Insubordinations)”

  1. "Insubrdinations" su najbolji freejazz/freeimpro netlabel na planeti!
    Cyril Bondi je cudoviste!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.