Otis Taylor foto

 

Otis Taylor, čikaški blues autor, pevač i multiinstrumentalista (gitara, bendžo, mandolina, usna harmonika) je jedna od najintrigantnijih ličnosti moderne blues scene. Njegova muzika može se okarakterisati kao blues sa snažno izraženim uticajima roots tradicije, americane, apalačija (folk muzika istočnih brdovitih predela Sjedinjenih Država u kojoj se zvuk oslanja na bendžo) i afro bluesa…

Kritičari ga karakterišu kao trance blues, a Otisa Taylora prepoznaju kao rodonačelnika ovog stila. Inspiraciju za svoje  pesme Taylor nalazi u  običnim, malim, bolnim i ličnim životnim iskustvima (pradeda i ujak su brutalno ubijeni), istorijskim i socijalnim temama koje govore o nepravdi, rasizmu, siromaštvu, potrebi za iskupljenjem i svemu onome što je deo naših života.

Od 1996. objavio je  trinaest albuma od kojih su skoro svi ovenčani brojnim priznanjima prestižnih jazz i blues magazina kao što su Down Beat (album Truth is Not Fiction – Blues CD Of The Year 2002,  album Double V – Blues CD of the Year 2005, album Definition of a Circle – Blues CD of the Year 2007, album Recapturing the Banjo – Blues CD of the Year, 2008) i Living Blues (po izboru čitalaca zajedno sa Ettom James, „Best Blues Entertainer“ titula 2004), fenomenalnim kritikama u Rolling Stone-u, Mojo-u, USA Today-u, New York Times-u, Washington Post-u, kao i prestižne nagrade Blues Music Award („Best New Artist Debut“ 2001 i dve nagrade 2003 „Best Acoustic Artist“ i „Contemporary Blues Album.“).

Otis Taylor je svoju muziku dao i za više filmova od kojih je najpoznatiji Public Enemies, režisera Michaela Manna.

Otis Taylor sa svojim kvartetom drugi put dolazi u Beograd, 2007. je bio gost BEMUS-a. Nastupiće u sredu, 18. marta, u Mikser Houseu, a ceo događaj je zamišljen kao blues-americana svetkovina koja će pre glavnog programa predstaviti naše Long Noses i The LVC’z (bend rock kritičara i autora Saše Žikića), a u afterhour delu Nenada Mr. Swaggera Zlatanovića, frontmena grupe Texas Flood. Vrata se otvaraju u 19 h, a Taylor na binu izlazi u 21 h.

Cena ulaznica u pretprodaji (Gigs Tix) do samog koncerta iznosi 1200, a na ulazu 1800 dinara.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.