Dave_Douglas Spark of Being je “meditacija o savremenoj umetnosti, tehnologiji i drugim temama, kroz prizmu priče o Frankenštajnu”. Multimedijalna produkcija će se sastojati od kombinacije novih, arhivskih i oštećenih snimaka, i originalnog muzičkog materijala koji je Dave Douglas napisao za svoj Keystone sekstet. Projekat je odobren od strane Stanford Lively Artsa kao centralni događaj u okviru Art + Invention projekta, i finansiran je donacijom Doris Duke Charitable Foundation.

Spark of Being je iniciran člankom koji je Dave Douglas pročitao u magazinu The New Yorker, koji se bavi istorijom elektronskih sprava, odnosno drevnim mehaničkim kompjuterskim uređajem koji se zove ‘Antikitira mehanizam’, kao i tačkama ukrštanja umetnosti i tehnologije”, objašnjava umetnička i izvršna direktorica Lively Artsa Jenny Bilfield.

Bill Morrison kaže kako je oduvek želeo da uradi ovako nešto. “Baš kao što je Frankenštajn stvorenje sačinjeno od ljudi, ovaj rad je film sačinjen od od mnoštva filmova, i oduvek mi se motalo po glavi da interpretiram Marry Shellinog Frankenštajna u tom duhu”, dodaje on. Douglas konstatuje kako je naziv Spark of Being “metafora načina na koji je svako od njih dvojice sklapao arhivske slike i zvukove u jedan komad”.

Dave Douglasova postava Keystone, koju pored nagrađivanog trubača trenutno čine saksofonista Marcus Strickland, klavijaturista Adam Benjamin, basista Brad Jones, bubnjar Gene Lake i DJ Olive, do sada je izdala dva albuma – Keystone (2005), na kome je umesto Benjamina svirao Jamie Saft, i Moonshine iz 2007. godine. I na ovim albumima Douglas se bavio sintezom muzike i slike – radova zvezde nemih filmova  Roscoea “Fatty” Arbucklea.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.