mats gustafsson

 

 

 

 

 

 

 

 

Gustafsson je verovatno najzaposleniji švedski džezer u poslednjih 10 godina i jedan od najcenjenijih svetskih muzičara fri-džez orijentacije, a u Beogradu je već nastupao 2008. godine sa svojim triom The Thing.

„Mats Gustafsson i Per-Ake Holmlander su pre dve godine oformili sastav Swedish Azz sa željom da sa ovim kvintetom sviraju džez remek dela nastala u Švedskoj tokom 50-tih i 60-tih. Tamošnja džez scena je bila pod uticajem američkog džeza, ali uz važan dodatak švedskog jezika, folk muzike i drugih specifičnosti. Kako ta dela zvuče danas u interpretaciji vrhunskih improvizatora čućete na Dunavfestu“, navodi se u saopštenju organizatora.

Nakon par dana pauze nastupiće „veliki majstor na cimbalu“ Kalman Balogh sa svojim Gipsy Cimbalom Bandom iz Mađarske, koji je oformljen pre skoro 15 godina. Kalman i njegovi muzičari sviraju romsku muziku, krećući se po regionu i različitim romskim tradicijama. Sa ovim sastavom već godinu dana sviraju, kao gosti na koncertima u Mađarskoj, naši Lajko Felix i Marko Marković.

 

Sastav Boris Kovač & La Campanella je svoj premijerni nastup imao u maju 2004. godine, I ubrzo su izdali CD i DVD. Ovog proleća je snimljen novi album, čije izdavanje se očekuje početkom sledeće godine. „Energija rok muzike, sloboda džez muzike i miris world muzike, sve to je skoncentrisano u bendu“, zaključuje organizator.

Svi koncerti su u Barutani i besplatni su, a satnice će biti naknadno objavljene.

 

.

2 komentara na “Mats Gustafsson na Dunavfestu”

  1. Mats u Barutani – pravi ambijent za njegov saksofon i …treba biti tamo. Dunav fest umesto Umbria Jazz Balcanic Window – pa moze…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.