Manu Katche Third Round Afričko-francuski šoumen, pop i rok muzičar, kompozitor i džezer Manu Katché, izdao je novi album Third Round. Karijeru je, po završenom pariškom Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu, započeo kao bubnjar Petera Gabriela, nastavio sa Tracy Chapman, Joni Mitchell, Stingom, a zabeleženo je i njegovog učešće u francuskim televizijskim rialiti emisijama…

S početkom ovog milenijuma, Manu čini „smrtni greh“ prihvatanjem angažmana da bubnja uz pojanje hrvatske pop zvezde Gibonnija. Grijeh od kojeg nije baš umro, ali je – skupa s kolegom Pinoom Palladinom – sudionikom i ovog albuma! – na promociji albuma u Koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu, odsvirao dve krajnje rutinerske numere, koji ozbiljno dovode u pitanje čest epitet “profesionalnog”.

Sve ovo može se sagledati kao jedno veliko iskustvo i umeće da unovči bubnjarske palice, ili kao osnov za predrasudu da ne može biti dobar džez muzičar. Svojevremeno je slične zamerke – da je veći zabavljač nego džezer – dobijao Louis Armstrong, pa čak i Dizzy Gillespie. Ovo je, ipak, četvrti projekat koji Katché potpisuje pod etiketom „džez“, što daje dovoljno materijala da se izbegne inkvizicija njegovog sveobuhvatnog stvaralaštva i proglašavanje Manua jeretikom.

Još sa debi albumom It’s About Time, Manu nedvosmisleno ukazuje da je izuzetan organizator i kompozitor. Za snimanje je sakupio impozantnu ekipu muzičara, počev od virtouza na harmonici Richarda Galliana i saksofoniste Branforda Marsalisa, a u ulozi pevača se našao Peter Gabriel. Naredni projekat Neighbourhood okupio je još intrigantniji sastav, uključujući saksofonistu Jana Garbareka i trubača Tomasza Stanka. Jedan od najboljih evropskih pijanista Marcin Wasilewski i basista Slawomir Kurkiewicz su deo benda na ovom, ali i na potonjem albumu Playground.

 

U odnosu na ranija izdanja, ovogodišnjim CD-om Third Round Katché je napravio prijemčiviju muziku za publiku.  Ekipa muzičara, od kojih većina nije samo u vodama džeza, a priori će ovo izdanje svrstati u „smooth“ (maestralna ruska definicija: okolo džeza), odnosno u laganije i mekše džez vode. Pijanista Jason Rebello i basista Pino Palladino imaju zavidno iskustvo u drugim muzičkim žanrovima, od roka, popa do fankija…gitarista Jacob Young i norveški saksofonista Tore Brunborg (čuli smo ga na zadnjem albumu pijaniste Torda Gustavsena) su poznati džezeri i daju dosadašnjim radom kredibilitet ovako sastavljenoj ekipi. Pevačica i trubačica Kami Lyle je još jedna gošća iz pop i rok sveta.

Katché je autor svih jedanaest numera, koje do slušaoca dolaze na prvu loptu. To je uostalom i „koncept“ projekta – melodičnost i slušljivost, bez ikakvih drugih pretenzija ili velikih želja da se sačini nešto posebno. Muzika je lepršava, može se po njoj i koji plesni korak načiniti. Manu je u ovaj projekat utkao klupsku atmosferu i stvorio fuziju svih svojih muzičkih interesovanja. Osnovnu boju daje Norvežanin Brunborg svojim garbarekovskim pristupom saksofonu. Od uvodne Swing Piece do poslednje numere Urban Shadow imamo istu sliku, uravnoteženu i najkraće rečeno „muziku Candy Dulfer„, što je ipak puno više od „muzike za liftove“ Kennyja G-ja. Solo deonice gitariste Younga gotovo su neprimetne, i utapaju se u mekoću koju najviše odašilju zvuci saksofona i klavira. Na jedinoj vokalno – instrumentalnoj kompoziciji Stay with You, Kami Lyle malo svira na trubi, i malo pevuši svoju verziju Norah Jones.

Manu Katché bi ovim projektom mogao razočarati poštovaoce njegovih prethodnih izdanja. Ovom albumu teško je odrediti drugu suštinu sem komercijalizacije džeza, te ne čudi da čak i ECM objavljuje album koji će povijest možda vrednovati kao dokument globalne krize. Dobra muzika ne nosi naznake džez, soul, gospel…, ali izaziva određene emocije kod slušaoca. Rečeno u uskršnjem duhu – suradnja s na pr. Garbarekom, ovekovečena na You Tube klipu pod oznakom Manu Katché drum solo, i jedan Third Round, naprosto nisu jaja iz iste košare. Novi Katché nije disk za odstrel, iako će najverovatnije izazvati ravnodušnost ili saznanje da se može zastati već nakon prvog slušanja, jer se čulo sve što se imalo čuti.

 

 

Manu Katché – bubnjevi

Tore Brunborg – sopran i tenor saksofon

Jason Rebello – klavir, Fender Rhodes

Pino Palladino – bas

Jacob Young – gitara (2, 6, 10)

Kami Lyle – vokal (9), truba (9, 10)

Jedan komentar na “Manu Katché – Third Round (ECM)”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.