12z_pressphoto1

 

Premda su mladi i relativno novi autori na mađarskoj sceni, u proteklih nekoliko godina istakli su se kako brojnim diskografskim izdanjima, tako i konceptualnim sešnima s gostujućim muzičarima. Spajajući savremene tendencije u elektronskoj muzici i slobodnu improvizaciju, grade originalan izraz koji najviše dolazi do izražaja na koncertima.

Nova Festival, festival nove i avangardne muzike održava se u Pančevu i Beogradu od 8. do 10. oktobra, u organizaciji udruženja “KomunikArt”, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Ambasade Republike Slovenije i Collegium Hungaricum-a iz Beograda, a uz podršku „Vajfert piva” kompanije HEINEKEN Srbija.

Ulaz na koncert je besplatan.

 

Više o programu 12z:

 

12z (onetwozed) je mađarski elektro-akustični dvojac koji čine Balint Sabo (gitara, elektronika) i Marton Krištof (elektronika, klavijature, bas). Premda su mladi i relativno novi autori na mađarskoj sceni, u proteklih nekoliko godina istakli su se kako brojnim diskografskim izdanjima, tako i konceptualnim sešnima s gostujućim muzičarima. Spajajući savremene tendencije u elektronskoj muzici i slobodnu improvizaciju, grade originalan izraz koji najviše dolazi do izražaja na koncertima.

Njihov najzapaženiji i najambiciozniji projekat bio je 12z (sessionz), serijal nastupa što se odigravao jednom nedeljno od 2012. godine, uz učešće brojnih gostiju. Startovao je kao niz proba u jednom stanu u Budimpešti, da bi evoluirao u redovan nedeljni program koji slavi nesputanu improvizaciju, naposletku pretočen i u album. Za razliku od džezerskog koncepta improvizacije „na temu“, koji se često zadržava i u improvizovanoj muzici lišenoj žanrovskih stega, 12z daje prednost „oblikovanju zvuka“ i građenju strukture iz prividnog haosa. Ovom  bendu, koji je izgradio reputaciju na javnim nastupima i u saradnji s gostima, često se pridružuje Aron Porteleki (bubnjevi, viola), te u ovom kontekstu otvorenije koketiraju i sa rok estetikom, premda zadržavaju osnovni koncept improvizacije.

Marta ove godine, duo 12z objavljuje album The Free Fall Inspirations, na kome donosi „eklektičnu paletu kompleksnih, improvizovanih zvučnih poema“, te muzičari prave zaokret u svom stvaralaštvu, prvi put se predstavljajući u potpuno elektronskom izdanju. Ove godine prezentuju i Streams of Rising Air, sedamnaestominutni rad koji najavljuju kao „posebne fragmente procesa snimanja“, sa predstojećeg albuma Trembling Air. Kako pojašnjavaju, ti fragmenti „reflektuju koncept albuma ne kao njegovu celinu, već pre nalik malim mozaicima“, u kojima se grubo sečena i procesuirana tradicionalna muzika savršeno uklapa sa beskompromisnom ali melodičnom elektronikom.

 

Više o Nova Festivalu:

 

Nova Festival, festival nove i avangardne umetnosti je trodnevna manifestacija koja se održava od 8. do 10. oktobra u organizaciji udruženja za promociju kulture i umetnosti “KomunikArt” i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Ambasade Republike Slovenije i Collegium Hungaricum-a iz Beograda, a uz podršku „Vajfert piva” kompanije HEINEKEN Srbija.

Festival će se ove godine održavati u dva grada, u Pančevu i Beogradu, i u više kulturnih prostora: Dvorani Kulturnog centra Pančeva, dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo, novootvorenoj Galeriji Milorada Bate Mihailovića, kao i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koju čine izložba stripova, koncert i tribina i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti četiri sastava iz Srbije, Slovenije, Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu, evropsku i svetsku avangardnu muzičku scenu.

Na domaćoj muzičkoj sceni pretežno su zastupljeni sadržaji iz domena džeza, klasične i popularne muzike u njihovim odavno usvojenim, kanonizovanim oblicima. Ideja muzičkog programa “Nova” Festivala je upravo predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike, i kreiranju nove ponude muzičkih sadržaja. Na dugoročnom planu, „Nova” Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave avangardnom umetnošću, kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira. Jedan od ciljeva organizatora je i motivisanje publike da redovno posećuje ovakve koncerte i manifestacije.

Projekat su osim pokrovitelja podržale i mnoge ustanove iz Pančeva i Beograda: Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Pančevo, Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Turistička organizacija Pančeva, Regionalni volonterski centar, Muzička škola “Jovan Bandur” iz Pančeva, udruženje “Super Nova”.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.