Helge Lien, norveški džez pijanista i kompozitor, jedan je od netipičnih predstavnika skandinavske džez scene. Za razliku od svojih kolega sa severa, naklonjenih atmosferičnom zvuku koji propagira čuveni lejbl ECM Records, ovaj 37-ogodišnji muzičar pronalazi uticaje sa obe strane Atlantika i ugrađuje ih u autentičan autorski i improvizatorski izraz.

Školovao se na Norveškoj muzičkoj akademiji, gde je na njega poseban utisak, kao predavač, ostavio poznati ruski džez pijanista Miša Alperin. Svirao je u nekoliko različitih postava, od kojih je najdugovečniji trio koji je oformio sa kontrabasistom Frodeom Bergom i bubnjarem Knutom Olefjerom. Ova postava je do sada objavila šest studijskih i jedno koncertno izdanje.

Helge Lien Trio privukao je pažnju kritike albumima Hello Trol iz 2008. i Natsukashiiiz 2011. godine, objavljenim za nezavisnu kuću Ozella Records. Na ovim izdanjima norveški pijanista kombinuje tipičan skandinavski lirizam sa improvizatorskim intenzitetom i grupnom interakcijom mnogih generacija američkih klavirskih trija, od Kita Džereta do modernista 21. veka.

Krajnji rezultat se kreće u široko shvaćenim odrednicama akustičnog post-bapa, a grupa u koncertnom izdanju pronalazi dosta prostora za nadogradnju studijskih tema i snimaka. Upravo to je bio slučaj sa nastupom na festivalu Jazz goest to town u češkom gradu Hradec Kralove, na kome je Helge Lien Trio odsvirao nadahnute improvizacije, uglavnom na teme sa svoja dva najuspešnija albuma.

 

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.