Kanjiža.

Ipak, biće festivala.

Nakon prošle koja je bila jalova i završila se bez džez festivala, čini se da ove godine, iako u poslednjem trenutku, poklonici savremene improvizovane muzike mogu da se upute na sever Vojvodine.

Čudan je sticaj okolnosti doveo do toga da se festival „rastrgne na dva dela“, te da će se održati i u Subotici i u Kanjiži. Ako ništa drugo,ovo je išlo pod ruku organizatorima festvala koji su i onako želeli da se uticaj festivala proširi na okolne gradove. Makar one najbliže u prvu ruku, a za sledeću godinu ili neku narednu, videćemo.

Prvi festivalski vikend održaće se u subotičkom pozorištu „Kosztolányi Dezső“, 9. i 10. septembra. Koncepcijski, obe večeri obeležiće po jedan solo nastup (Jasna Jovićević, Mazen Kerbaj), a zatim i nastup prvobitno za Kanjižu planiranih Franz Hautzingera sa svojim Oriental Space kvartetom i dua koga čine, ni manje ni više, nego – Peter Brötzmann i Heather Leigh.

Kanjiški deo festivala je rezervisan za 22, 23. i 24. septembar, s tim da će prve dve večeri proteći u znaku koncertnih izvođenja, performansa i jedne fotografske izložbe, dok je poslednji dan rezervisan za jednu manju muzičku konferenciju. Na 21. Kanjiškom jazz festivalu nastupaju: Silard Mezei (Mezei Szilárd), prvo u duo formaciji sa Albertom Markošem (Márkos Albert) a zatim i u okviru svog Red Fruits Stripetet kvarteta, mađarski sastav ARGO u pratnji Rođenica iz Vojvodine, trio Cimbiosis Mikloša Lukača (Lukács Mikós), Jasna Jovićević u okviru performansa „Imago Sonus“ sa vrsnim koreografima i plesačima Henrijetom Varga i Denešom Debreijem (Varga Hehi, Döbrei Dénes), a na festivalu svoje jazz fotografje izlažu Edvard Molnar i Robert Reves (Molnár Edvárd, Révész Róbert). Detaljna satnica programa je u prilogu.

Kanjiški jazz festival i nakon 20 godina, bilo da ga shvatate u kontekstu naslednika programa koji je utemeljio njegov prvobitni umetnički direktor i vodio ga do punoletstva, ili s druge strane kao festival koji je sada spreman na izazove XXI veka, i dalje će istrajavati u svojoj osnovnoj nameri da spaja dve krajnosti: tradicionalnu i ritualnu muziku sa savremenom improvizacijom. Makar koliko to može. Na (biranoj) publici ostaje da oceni smislenost ovog utemeljenja.

Karte za prvi festivalski vikend u Subotici će se prodavati po ceni od 300 dinara za koncertno veče, odnosno 500 dinara za komplet karata. Kanjiški deo programa je besplatan, zahvaljujući donaciji opštine Kanjiža i kompanije NIS. Dalja podrška za festival došla je od Austrijskog kulturnog foruma, fondacije Betlen Gabor, muzičke kuće Fono iz Budima, pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice i Infostuda.

Sve dodatne informacije o 21. Kanjiškom jazz festivalu možete da pronađete na festivalskoj FB stranici: www.facebook.com/kanjizajazz.

Pratite nas, pozivajte prijatelje.

Dobrodošli u Kanjižu i Suboticu.

Jedan komentar na “Kanjiški džez festival ove godine u Subotici i Kanjiži”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.