Jason-Moran MacArthur Fellowship, nagrada poznata i pod nezvaničnim nazivom “stipendija za genijalce”, dodeljuje se kao podstrek kreativnim osobama, na osnovu njihovih prethodnih dostignuća i procenjene perspektivnosti. Ne postoje ograničenja niti pravila na koji način se mora potrošiti ovaj novac. Jason Moran je jedan od 23 ovogodišnja dobitnika MacArthur stipendije.

Tridesetpetogodišnji pijanista najpoznatiji je po radu sa svojim sastavom Bandwagon, koji dopunjavaju bubnjar Nasheet Waits i basista Tarus Mateen. Ove godine su izdali album Ten kojim obeleževaju desetogodišnjicu rada, a na predstojećoj evropskoj turneji posetiće i Beograd, 31. oktobra.

Moran je najavio da će novac iskoristiti na češće turneje po SAD, naročito po jugu zemlje. ”Koliko god da volim putovanja po Evropi, ipak bih želeo da ovu američku muziku sviram u Americi”, konstatovao je pijanista. Takođe, kaže da ima u planu da odvede postavu Bandwagon u Senegal, kako bi vežbao sa Doudouom N’Daiye Roseom, perkusionistom iz Dakara. “Samo učiti – to je ono što bi trebalo da učinim s novcem”, zaključuje Jason Moran.

MacArthur Fellows program već godinama dodeljuje nagrade poznatim džezerima i improvizatorima. Među prethodnim dobitnicima su se našli Miguel Zenón (2008), Regina Carter (2006), John Zorn (2006), George E. Lewis (2002), Ken Vandermark (1999), Ornette Coleman (1994), Anthony Braxton (1994), Steve Lacy (1992), Cecil Taylor (1991), George Russell (1989), Ran Blake (1988) i Max Roach (1988). Kritičar Stanley Crouch i kompozitor/džez istoričar Gunther Schuller takođe su dobili ovu nagradu.

 

Jedan komentar na “Jason Moran dobio MacArthur Fellowship nagradu”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.