cover artPoslednjih par decenija savremena džez scena i progresivne tendencije na njoj vrte se mnogo više oko koncepta, aranžmana, teksture, kompozicije, nego oko „čiste“ instrumentalne svirke – raspaljivanja po solima i uživanja u umeću pojedinca. To je donekle i razumljivo, jer ko bi uopšte mogao da izađe na crtu Parkeru, Coltraneu, Colemanu, ili (starom) Rollinsu?

„Ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se“, kaže stara poslovica-doskočica. Ovog se načela u neku ruku pridržava i tenor saksofonista J.D. Allen, sažimajući sve najbolje stilove sviranja iz istorije džeza u svoj izraz. Ovaj 39-ogodišnjak kalio se svirajući s mnogim vedetama džez scene, do pre par godina tek sporadično izdajući i vlastite albume. Prelaskom na etiketu Sunnyside ubacuje u petu brzinu i od 2008. do danas sa svojim trijom (Gregg August – bas, Rudy Royston – bubnjevi) izdaje tri veoma reprezentativna albuma.

Victory! je prava riznica kratkih i raznovrsnih autorskih kompozicija, koje predstavljaju bend u živoj interakciji, ali sa stalnim akcentom na saksofonska sola. Allena odlikuju veoma bogat i lepo obojen ton na tenoru, kao i zanimljive harmonijske linije – po tome će najpre podsećati na Rollinsove radove iz pedesetih i šezdesetih, premda prebačene u nešto slobodniji kontekst. Iz baperske pratnje zna da zaore po Coltraneovim prostranstvima, a u numerama poput Sura Hinda zahvata i karmičke uticaje Pharoaha Sandersa.

Allenovo aktuelno izdanje ima sve odlike albuma-posvete, a opet uspeva da bude sveže i originalno. Tajna „pobede“ je u par fakata – pre svega, J.D. je jednostavno odličan saksofonista čiji je svaki ton snažan i pažljivo izvajan, i još pažljivije raspoređen u okviru sola i kompozicije. S druge strane, tu je dobro uigran prateći dvojac, koji s lakoćom prelazi iz frija u sitan baperski vez i natrag.

U konačnom zbiru dobijamo pravi „svirački“ album, koji ne boluje od prenaduvanog ega aktera. Retka voćka u ova post-moderna doba, no veoma slasnog ukusa.

 

 

J.D. Allen – tenor saksofon

Gregg August – bas

Rudy Royston – bubnjevi

Jedan komentar na “J.D. Allen Trio – Victory! (Sunnyside)”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.