Mesto: Kino Šiška, Ljubljana/Datum: 29.01.2012./Foto: Sunčan Stone

HS 2 Tony Kluften, nabrađen s desne strane, češkavši flažolete trzalicom u donjem desnom kvadrantu električne bas-gitare, uhvatio je neke od naivnijih momenata Kim Gordon iz art-rock faze, dok je s druge strane bubnjar Ingar Zach osluškivao uzbibavanje tomovske opne prikopčane za gitarska pojačala.

Iako je nastup izveden u formi luka, a bend ne skriva koketiranje s Velvet Underground i Dead C, efekt je izdašno energetsko šamaranje repeticije i teksture. Zach je grupu osnovao s gitaristom Yvarom Grydelandom i Kluftenom, a prvi su album objavili 2006. za Rune Gramofon, dok im na drugom „Ecos, Arches and Eras“, iz 2008, gostuju Nels Cline i Glenn Kotche. U duetu su kao Mo! Ha izdali „Raus aus stavanger“, jedno iz niske referenci na incusovsko, ne-idiomatsko komuniciranje zvuka sa šumom. Uostalom, Zach je pri Sofa Records, samizdavaču, objavio svoj duet s Baileyem, dok je prvo izdanje iste bio solo Tonyja Oxleya.

Priča kaže kako ih je jedan kompozitor u to vrijeme upoznao s elektronskim pomagalima za vježbanje indijske glazbe, sruti boxom i električnom tablom. I tu se zalomilo. Zvuk potonjega će odrediti i motoričke sinuoside Huntsvillea koje Zach potcrtava dodavanjem kontra-ritmova. Da je riječ o alternativi od improviseda, govore i strukture albuma – prvijenac „For the Middle Class“ i posljednji „For Flowers, Cars and Merry Wars“ se poprilično podudaraju minutažom i cijelim notama povezanim beskrajnom legato linijom. Kad stavim album, prvo mi na pamet padne riječ „Schnee“, a i radije ga slušam u sumrak nego li po danu; i čekam bijeli nokturno. Iako hrapav, završni miks naslovne stvari otkrio je studijski senzibilitet za naknadnu pamet u vidu uporabe vokala Hanne Hukkelberg dodanog poput glazure.

HS 3 Kako se nedavno po privatnoj liniji preselio u Madrid, Zach se s dečkima spojio u Ljubljani tijekom popodneva i podario intervju Radiju Študent. Tom se prilikom podsjetio improvizatorskih nedođija po kojima je boravio u Ljubljani i ranije, u triju s Giuseppeom Ielasijem i Michelom Donedom, vremena kad smo se mnogi palili na Garbarekovu kćer, te desetgodišnjice Sofa Records.

S obzirom da se Ljubljana za vikend pretvara u grad stranaca i duhova, popraćeno nesklonošću medija da tih dana pokrivaju zbivanja u prijestolnici – da li iz straha??? – koncert je održan pred pedesetak ljudi, od čega tek jedne desetine ženskog roda.

Otkud žena? U biti, kao i grupa Fire!, dakle razred skandinavskih improvizatora iskoraknutih iz svog najčešćeg habita, momci baš ravnomjerno nehajno vade lidersku slamčicu i krajnje rezervirano dirkaju male i velike sekunde na strunama, predajući se drone-valovlju. Ovdje je teško odoljeti a da se ne posegne za popularnom predodžbom vikinških božanstava tek natuknuvši nešto o nadmoći prirode nad čovjekom i njegovom posve malom ulogom u njoj.

A kad li se ta lavina pokrene, poput nenadanog harmsovsko-zornovskog šamara, Grydeland tek prebaci gudalom preko žica ili dodaje dubovima trzaje svog drndavog bendža. ECM-ovska klika, pogotovo skandinavska, čemu su svojom sintaksom sveudilj kumovali i norveški glazbenici, potencira poantu o bogatom elektroakustičkom iskustvu današnjice. Daju li nam svojim lo-fi angleom, a u biti britkim nastupom, ovi momci misliti o zamkama tog i takvog kibernetičkog panteona? Cure znaju.

HS 4

7 komentara na “Huntsville: Sniježni nokturno”

 1. al' smo lucky na jazzin.rs ovih dana… prvo smiljanic recenzija dogona, a sad i slusko sa hantsvilom…

  its a go-go!!!

  ;)))

  p.s. mislim da se ekipa iz hantsvila ne bi bunila da si ih nadovezao i na les rallizes denudes…. doduse vece su picajzle.. 😉

 2. http://www.youtube.com/watch?v=2xxyApwt3r4&feature=related

  its a must… ;))))

  les rallizes denudes-jap avant/noise/improv grupa i art komuna sa kraja 60tih… hc ideoloshka potka, ucestvovali u komunjarskim teroristickim akcijama u tokiju '70tih, otimali avione i slichne zezalice…. inache prva inspiracija za citavu paletu slicnih bendova iz japana hanatarash (moj omiljeni), yamatsuka eye, high rise, musica transonic, zeni geva, itd….

  neka gori!!!!

  xxx

 3. Dobri su Huntsville, ali ja bih vise voleo da cijem uzivo Zachov MURAL ili DANS LES ARBRES ili jos jedan bend sa Hubro etikete: SPLASHGIRL. (samo koristim priliku da predlozim, npr. Bojanu Dj., da obrati paznju na ove bendove 🙂 Ja drugog nacina nemam da cujem omiljene muzicare u ovim kombinacijama…:)

 4. Morem se samo složiti s komentarom iznad. Dans Les Arbres su lani svirali u cankarjevu domu baš na dan republike. Planiral sam iti, no nekaj se pomerilo u horoskopu.

 5. Polako, polako bice Norvezana u Beogradu. Svakog dana otkrivamo nove adute.
  No, trenutno slusam Zeitkratzer sa Bienela i iz Kino Siska. hvala Matjaz, CD je odlican – Johnny, hoce li to recenzirati Uros?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.