Hologram CoverU tekstovima o domaćim perjanicama fjužn džeza, bendovima Naked i posebno Gis Maj Es, već sam naglasio da se, za razliku od sveta i Evrope gde se takva muzika praktično štancuje na svakodnevnoj bazi, ovakva izdanja u Srbiji posmatraju kao svojevrsna egzotika. Reklo bi se da je u Hrvatskoj situacija naizgled bolja, barem što se tiče broja aktivnih sastava i posebno prostora koji dobijaju u medijima. Međutim, da se od fjužna ni tamo najesti ne može, preneo mi je hrvatski ugledni gitarista Elvis Penava, utemeljivač postavke Hologram.

Zagrebački instrumentalni fjužn sastav Hologram startovao je 2008. u formi trija koji su činili tada već prekaljeni prateći muzičari brojnih estradnih figura – gitarista Elvis Penava, bubnjar Marko Lazarić i basista Goran Delač. Osnovna ideja bila je davanje oduška u izrazu koji ih je sigurno više privlačio od onog kojim su se profesionalno bavili. Priključivanjem klavijaturiste Kristiana Terzića bend počinje sve više da se bavi i autorskim materijalom, a rezultat je i ovogodišnje izdanje materijala snimljenog prošle godine.

Album otvara “svemirska” tema Blues Of The Dwarfs, gde Penava koristi čist gitarski zvuk – za takvu atmosferu pomalo neočekivano rešenje, jer smo ipak na prvu loptu očekivali holdswordovsku sapunastu distorziju. Jasno je od starta da muzika Holograma ni za milimetar ne pomera odrednice žanra kome pripada, što ih ne sprečava da odsviraju nekoliko finih autorskih tema.

To se prvenstveno odnosi na drugu kompoziciju – Laika, koja je zvukom dosta prizemnija od uvodne, ali zato predstavlja muzički vrhunac albuma. Proto Cosmos, fjužn klasik Alana Pasque dobija korektan, naravno mišićavi tretman, dok One By One, koju je originalno Wayne Shorter davne 1963. napisao za Arta Blakeya, poprima rokerski strejt ugođaj i služi Penavi da pokaže talenat za uklapanje harmonske sofisticiranosti u rokersko okruženje. Balada Coherence se harmonski i zvučno uspešno oslanja na fjužn nasleđe 70-ih, praveći kontrast ostatku materijala koji ima naglašenu modernu produkciju.

I pored male verovatnoće da će Hologram živeti neki izrazito intenzivan život (po poslednjim informacijama Penava se seli za London), izdanje ovog benda ostaje kao solidan dokument saradnje četiri odlična muzičara, a svaka avantura ovog tipa se i u Hrvatskoj verovatno može okarakterisati kao čist entuzijazam.

 

Elvis Penava – gitara

Goran Delač – bas gitara

Marko Lazarić – bubnjevi

Kristian Terzić – klavir i klavijature

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.