Sethstat

 

Skopje džez festival je jedna od najkvalitetnijih džez manifestacija u regionu. Pod vođstvom Olivera Belopete, na ovom festivalu svake godine učestvuju istaknuta imena savremenog džeza. Pre dve godine proslavili su tri decenije postojanja. Sredinom 90-ih festival je osnovao produkciju SJF Records radi afirmacije lokalnih stvaralaca. Dosad je izašlo 35 izdanja, predstavljajući najbitnije džez autore sa makedonske scene.

 

U emisiji Džez scena slušamo muziku sa tri novija izdanja ove produkcije:

  • Zoran Madžirov – Roots on a Roof

  • Vasil Hadžimanov trio – Vasil Hadžimanov trio

  • Sethstat – Korab

 

Makedonska ora (Kasapsko, Komitsko, Potrčano…) inspirisala su devet kompozicija za novi album perkusioniste Zorana Madžirova. Osim vibrafona i tapana, Madžirov svira i na instrumentu koji je sam konstruisao, batlfonu, flašama koje daju tonove različite visine – kritičar Nenad Georgijevski prozvao ga je „Džimijem Hendriksom batlfona“.

Vasil Hadžimanov pokazuje zanimanja u domenu akustičnog džeza. U triju su vrhunski muzičari – kontrabasista Martin Đakonovski, značajno ime evropske džez scene, i bubnjar Aleksandar Sekulovski, koji živi u Makedoniji. Na programu su kompozicije Šortera, Didžoneta, Kolmena, Žobima, kao i numere producenta Tonija Kitanovskog i Hadžimanova.

Sastav Sethstat je verovatno najcenjeniji džez ansambl na makedonskoj sceni. Počev od 1993. godine, objavili su šest albuma, predstavljajući savremeni autorski džez, sa diskretnim uticajima folklora. U aktuelnoj postavi su tri duvača i harmonsko-ritmički trio: u takvoj formaciji bend ostvaruje najbolji balans električnog i akustičnog izraza.

Na kraju emisije, biće najavljeno gostovanje trija pijaniste Keka Fornarelija u Srbiji. Mladi muzičar iz Barija nastupiće 25. februara u Nišu, a dan kasnije u Studiju 6 Radio Beograda, uz prisustvo publike. Nastupom Fornarelijevog trija, Treći program Radio Beograda započinje ovogodišnju seriju javnih prenosa iz Studija 6.

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.