Kenny Clarke

 

Koliko je razvoj digitalne tehnologije pomogao ekspanziji diskografske industrije krajem 80-ih godina prošlog veka, toliko ju je i urušio kada je postavljanje i skidanje muzike sa interneta postalo dečja igra.

U takvim uslovima, samo najsposobniji opstaju, a retki među njima uspevaju i da rastu. Italijani Lučano Kantone i Davide Rosa su pre dve decenije udružili entuzijazam u osnivanje izdavačke kuće Edizioni Ishtar i distribucije Family Affair, najpre se baveći italijanskom elektronskom scenom, a ubrzo proširujući aktivnosti u domenu džeza, muzike koju obojica najviše vole. Zajedno sa mladim producentima Nikolom Konteom i Đerardom Frizinom, upustili su se u još ambiciozniju avanturu, pokretanje etikete Schema, u okviru koje su poželeli da predstave nova ostvarenja italijanskih džez umetnika.

Susret sa legendarnim producentom Điđijem Kampijem otvorio im je sledeća vrata. Kampi je u firmu doneo master trake The Kenny Clarke-Francy Boland Big Band-a, jednog od najkreativnijih evropskih velikih orkestara u 60-im godinama 20. veka. Tako se rodila etiketa Rearward, kao prilika da se ponovo učini dostupnim bogati materijal koji su ovaj sastav, i razne frakcije njegovih članova (Džoni Grifin, Sahib Šihab, Beni Bejli, Karl Druvo…) ostavili za sobom, kao i pretraži nasleđe italijanskog džeza iz 60-ih i 70-ih godina.

Strpljiva poslovna politika Kantonea i Rose, kao i međunarodni uspeh Nikole Kontea i Marija Bjondija, doprinosi daljoj ekspanziji kuće Ishtar, sa nekoliko novih etiketa (Milano 2000, Big Sur, Sensible) za drugačije muzičke žanrove. Na 20. rođendan mogu da se pohvale značajnim poslovnim rezultatima, konačno otvarajući i jedan od najboljih studija za snimanje u Italiji – u zgradi firme.

U emisiji Džez scena, biće predstavljena četiri izdanja sa etikete Rearward. Slušaćemo deo svite inspirisane prvim nastupom The Kenny Clarke-Francy Boland Big Band-a u legendarnom londonskom klubu Ronnie Scott’s krajem 60-ih, snimke saksofoniste Sahiba Šihaba u formaciji seksteta sastavljenog od muzičara iz ovog big benda (1963), kao i dva arhivska zapisa istaknutih italijanskih džez umetnika – trio pijaniste Gvida Manusardija (1967) i kvartet saksofoniste Đanija Basa (1981).

 

Na programu su albumi: 

The Kenny Clarke-Francy Boland Big Band – At Her Majesty’s Pleasure…
Sahib Shihab – Summer Dawn
The Guido Manusardi Trio – Blue Train
Quartetto Gianni Basso – Quartetto Gianni Basso

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.